Κόσμος

Εικόνες σοκ από τη Μινεάπολη: Αστυνομικός σημαδεύει το πλήθος – Τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες μέλη του Reuters

Μετά την on camera σύλληψη δημοσιογράφου του CNN, οι πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες κατά συνεργείου του Reuters που κάλυπτε τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Μαρτυρίες για αναίτιες επιθέσεις με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Η βία «βασιλεύει» στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσοβίν. Απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας οι διαδηλώσεις οργής μαίνονται. Από το Λος Άντζελες και το Μαϊάμι έως την Ατλάντα και το Σικάγο, σε σχεδόν 30 πόλεις έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το βράδυ του Σαββάτου. Ανάμεσά τους φυσικά και η Μινεάπολη, η πόλη απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.

Clicl4more Ασφυκτιούν οι ΗΠΑ: Οργή, λεηλασίες και συλλήψεις – Διαδηλώσεις χωρίς τέλος για τη δολοφονία Φλόιντ

Πριν από μερικές μέρες, αστυνομικοί είχαν συλλάβει και μάλιστα on air τον δημοσιογράφο του CNN που μετέδιδε τις άγριες διαδηλώσεις στη χώρα. Αυτή τη φορά, τα πράγματα αγρίεψαν ακόμη περισσότερο. Οι δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν αλλά δέχτηκαν πυροβολισμούς με πλαστικές σφαίρες, όπως, φυσικά, και πολλοί από τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία για το φόνο του Φλόιντ.

Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ στη Μινεάπολη, την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες (30.05.2020) λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) όταν τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολη. Η αστυνομία προσπάθησε, με εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων, να διαλύσει ένα πλήθος περίπου 500 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

minesota police reuterscrew

Ο εικονολήπτης του Reuters Χούλιο Σέζαρ Τσάβες τράβηξε δυο σοκαριστικές φωτογραφίες, την ώρα που ένας αστυνομικός τους σημαδεύει με το όπλο του. Όπως έγραψε ο Τσάβες στο twitter «ενας αστυνομικός τον οποίο τραβώ με την κάμερα στρέφεται προς το μέρος μου και με σημαδεύει με το όπλο του που ρίχνει πλαστικές σφαίρες», δήλωσε ο Τσάβες.

Λίγα λεπτά αργότερα τόσο ο Τσάβες όσο και ο Ρόντνεϊ Σιούαρντ, σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες όταν βρίσκονταν σε ένα κοντινό βενζινάδικο όπου αναζήτησαν καταφύγιο.

Στο βίντεο που τράβηξε ο Τσάβες την ώρα που έτρεχαν για να βρουν ένα ασφαλές σημείο ακούγονται πυροβολισμοί και ο Σιούαρντ φωνάζει «με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα».

Click4more Don’t Do It: Συγκλονίζει η Nike για τον Τζόρτζ Φλόιντ και η Adidas κάνει… retweet

Αργότερα φαίνεται ο Σιούαρντ να λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες για ένα βαθύ τραύμα κάτω από το αριστερό του μάτι. Και οι δύο άνδρες φέρουν τραύματα στα χέρια τους, ενώ ο Τσάβες έχει χτυπηθεί και στον σβέρκο.

Οι δύο άνδρες ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν δημοσιογράφοι: Ο Τσάβες κρατούσε κάμερα και φορούσε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα στον λαιμό, ενώ ο Σιούαρντ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με τη λέξη “Press” πάνω του.

https://twitter.com/JulioCesrChavez/status/1266980841441419265?s=20

«Δεν ήμασταν οι μοναδικοί (που τραυματίστηκαν εννοεί) και δεν είναι μόνο δημοσιογράφοι. Είδα κόσμο να κουτσαίνει αφού είχε δεχτεί πυροβολισμό με πλαστικές σφαίρες. Οι διαδηλωτές ήταν ο στόχος. Εθελοντές γιατροί, πυροσβέστες, νοσοκόμες, φοιτητές ιατρικής βρίσκονταν ανάμεσα στο πλήθος για να βοηθήσουν τους τραυματίες», έγραψε ο Τσάβες. 

Video από τη στιγμή που δημοσιογράφοι δέχονται επίθεση από αστυνομικούς έχει καταγράψει σε βίντεο και ο Μάικλ Άντονι Άνταμς, δημοσιογράφος του Vice. Ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και οι αστυνομικοί είναι με τα όπλα προτεταμένα, ο Άνταμς φωνάζει πως είναι δημοσιογράφος κι ένας αστυνομικός του ζητά να πέσει κάτω.

https://twitter.com/MichaelAdams317/status/1266945268567678976?s=20

Δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό. Η δημοσιογράφος των L.A. Times, η Μόλι Χένεσι Φισκ, σε βίντεο που ανέβασε στο twitter, κατήγγειλε ότι ενώ ήταν με πολλούς άλλους δημοσιογράφους αλλά και με διαδηλωτές, αφού είπαν πως είναι δημοσιογράφοι, οι αστυνομικοί τους πέταξαν δακρυγόνα από κοντινή απόσταση. «Δεν μας έλεγαν που να πάμε, απλά μας έριχναν δακρυγόνα» λέει στο video.

Δεν ήταν τα πρώτα περιστατικά επίθεσης επίθεσης εναντίον δημοσιογράφων που καταγράφουν τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του Φλόιντ.

Ένας μαύρος δημοσιογράφος του CNN συνελήφθη ζωντανά στον αέρα την ώρα που κάλυπτε τις κινητοποιήσεις στη Μινεάπολις την Παρασκευή.

Click4more Απίθανα πράγματα στην Μινεάπολη! Συνέλαβαν δημοσιογράφο του CNN την ώρα που ήταν στον αέρα!

Επίσης την Παρασκευή στο Λούισβιλ του Κεντάκι μία δημοσιογράφος τηλεοπτικού δικτύου φώναξε “με πυροβολούν” την ώρα που φαίνεται μπροστά στην κάμερα να δέχεται πυρά από πιστόλι πιπεριού. Η αστυνομία του Λούισβιλ ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.

Η Επιτροπή Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου ανακοίνωσε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημέρων έχει λάβει περίπου 10 καταγγελίες που αφορούν δημοσιογράφους, οι οποίες ποικίλουν από απειλές ως επιθέσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ «επιστρέφει» στην εκεχειρία μετά το μπαράζ επιθέσεων κατά της Χαμάς στη Γάζα – «Πάγωσε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας
Τα σχέδια εκεχειρίας που συμφωνήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ φαίνεται ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να τιναχτούν στον αέρα
Πυκνοί καπνοί έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Μουσείο του Λούβρου: Αυτά είναι τα κοσμήματα που εκλάπησαν μετά τη θεαματική ληστεία – Σώθηκε το «καταραμένο» διαμάντι
Η λεία, ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, περιλαμβάνει οκτώ εξαιρετικά κοσμήματα που αφηγούνται την ιστορία των βασιλισσών και αυτοκρατειρών της Γαλλίας, τα οποία κλάπηκαν μέσα σε μόλις 7 λεπτά από τη Γκαλερί Απόλλων
Κολιέ και σκουλαρίκια με σμαράγδια από το σετ κοσμημάτων της Μαρίας-Λουίζας
Μουσείο του Λούβρου: Βίντεο από τη στιγμή που οι διαρρήκτες κλέβουν τα κοσμήματα στη Γκαλερί Απόλλων
Οι εικόνες δείχνουν έναν από τους διαρρήκτες τη στιγμή που κλέβει τα κοσμήματα στο Λούβρο - Η λίστα των κλεμμένων αντικειμένων αποκαλύφθηκε από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού
Στιγμιότυπο από το βίντεο που τραβήχτηκε μέσα στο Λούβρο, όταν ο ληστής κλέβει τα κοσμήματα