Πολιτική

Θετική υποδοχή στο νομοσχέδιο για την “Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων”

Θετική γνώμη εξέφρασαν οι φορείς που εκλήθησαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, να τοποθετηθούν για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τίτλο «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις».

Οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν για το νομοσχέδιο τη σημασία της αύξησης της ενίσχυσης στην κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα, ενώ πρότειναν να μη θεωρείται «κρατική ενίσχυση» η συμμετοχή της ΕΡΤ στην παραγωγή ταινιών.

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο, δήλωσε ο Πάνος Κουάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Όπως σημείωσε, το νομοσχέδιο λύνει φορολογικά προβλήματα, αντιμετωπίζει τα θέματα που είχε το «cash rebate», αυξάνει όλα τα ποσοστά ενίσχυσης, ενισχύει με 80% τους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες και παραγωγούς, ενώ αυξάνει το «above the line» ποσοστό προϋπολογισμού που πάει σε πρωταγωνιστές, παραγωγούς, σεναριογράφο και σκηνοθέτη, σε 35%.

Το νομοσχέδιο και οι παραγωγές

Η προβλεπόμενη αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης σε επωφελούμενες παραγωγές, σε συνδυασμό με την ευνοϊκότερη ρύθμιση των ελάχιστων ορίων δαπανών για την παραγωγή στην Ελλάδα, ανεβάζει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της χώρας, είπε ο Παντ. Μητρόπουλος, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο Παναγιώτης Παπαχατζής, εκ μέρους του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικού έργου ΣΑΠΟΕ, προτείνοντας παράλληλα μεγαλύτερη ενίσχυση (με 45%) επί των επιλέξιμων δαπανών, μόνο για αλλοδαπούς παραγωγούς που έρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν γυρίσματα, ώστε να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική.

Την ανάγκη τήρησης από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, της υποχρέωσής τους να διαθέτουν το 1,5% του τζίρου τους στην κινηματογραφική παραγωγή, επεσήμαναν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Γ. Τσεμπερόπουλος και η Πέννυ Παναγιωτοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου.

Εξάλλου, η Ανδρομάχη Αρβανίτη, της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΤΕΚΤ-ΟΤ), ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να κοιτάξει το θέμα της φορολόγησης στις πλατφόρμες streaming (Netflix, Cosmote, Nova) «όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο» καθώς «θα είναι μεγάλο έσοδο προς τον οπτικοακουστικό χώρο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Καυγάς Γιαννούλη – Βούλτεψη on air: «Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προπαγάνδα» – Πέταξε το μικρόφωνο και έφυγε
Η κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Χρήστου Γιαννούλη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις τετραήμερες χειμερινές διακοπές του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά
Καυγάς Βούλτεψη - Γιαννούλη on air 32
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση κατά την έξοδο των εκδρομέων προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αγανάκτησης ενάντια στους αγρότες
Σε κάθε περίπτωση, στην Χαριλάου Τρικούπη ζητούν λύση στο αγροτικό, που θα καλύψει τόσο τον βραχύ ορίζοντα, όσο και τον μακροπρόθεσμο, κάτι που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Ανδρουλάκης και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για εξόρμηση πόρτα – πόρτα: Σε εγρήγορση ακόμα και τις γιορτές
Την ίδια ώρα, αναμένεται να ανασκουμπωθούν και τα συνεδριακά όργανα, καθώς σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, το Συνέδριο του κόμματος θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο
Τα κάλαντα στον Νίκο Ανδρουλάκη 8