Οικονομία

Καμία παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΝ

Νέα παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν θα δοθεί, ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΝ. Όπως τονίζει το υπουργείο, «είναι θέμα θεσμικής τάξης να σπάσει ο φαύλος κύκλος των αναβολών και των παρατάσεων στο θέμα αυτό.

Αφενός διότι έχει δοθεί μέχρι τώρα επαρκέστατος χρόνος στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να προχωρήσουν σε τακτοποίηση των ακινήτων τους και αφετέρου διότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι και μετά από μια νέα παράταση, κάποιοι την τελευταία στιγμή δε θα ζητούν μια νέα παράταση».

Να θυμίσουμε πως στις 30ή Σεπτεμβρίου 2020 λήγει η προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με «βαριές» αυθαιρεσίες, «κατηγορίας 5» (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, που αφορούν σε υπέρβαση, τουλάχιστον κατά 40%, στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος, χωρίς οικοδομική άδεια κά).

Επιπλέον, για τις «κατηγορίες αυθαιρέτων 1 έως 4» οι ιδιοκτήτες αυτών των αυθαιρέτων θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2026, καταβάλλοντας -ωστόσο- προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες. Υπογραμμίζεται ότι η τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν αφορά σε κατασκευές ή αλλαγές χρήσης μεταγενέστερες της 28ης Ιουλίου 2011.

Σημειώνεται, ότι υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απλή και γίνεται με αίτηση του μηχανικού στο πληροφοριακό σύστημα και εν συνεχεία καταβολή του σχετικού παραβόλου. Ως ημερομηνία υπαγωγής νοείται η ημερομηνία καταβολής του παραβόλου. Από την πληρωμή του παράβολου ο μηχανικός έχει στη διάθεση του 18 μήνες προκειμένου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Το ΥΠΕΝ, στην ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ρητά, ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία περαιτέρω παράταση, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα, ότι την τελευταία δεκαετία σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις και διαδοχικές παρατάσεις έδωσαν τη δυνατότητα και το χρόνο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους. Ενώ το ίδιο έπραξε και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειες, με δύο παρατάσεις: μία που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 για τις 30 Ιουνίου 2020 και κατόπιν μία που δόθηκε τον Ιούνιο του 2020 για τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Καταλήγοντας, το υπουργείο καλεί όσους πολίτες έχουν αυθαίρετα και δεν τα έχουν ακόμα τακτοποιήσει να το πράξουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Μερτς: Η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις κοστίζει σε κάθε Γερμανό – «Καμπανάκι» για μεγάλες αλλαγές το 2026
Στο κείμενο της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του, που δημοσίευσε η Handelsblatt, ο καγκελάριος Μερτς προειδοποιεί ότι οι καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις απειλούν την ανάπτυξη, τις συντάξεις και την υγεία
Ο Φρίντριχ Μερτς
Αυξήσεις στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2026 – Πόσο θα κοστίζουν οι μετακινήσεις στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους
Στα 15,90 ευρώ ανεβαίνει από 1η Ιανουαρίου 2026 η διέλευση Ι.Χ. από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, μαζί με αυξήσεις στα διόδια των αυτοκινητόδρομων - Όλες οι αυξήσεις στα διόδια
Διόδια 10
Τέλη κυκλοφορίας 2026: Σήμερα η καταληκτική ημερομηνία – Τι πληρώνουμε μέσω ΑΑΔΕ
Τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις αναδρομικών, τεκμηρίων και αποβιωσάντων περιλαμβάνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν έως σήμερα στις 11:00 το βράδυ
Traffic jam with a row of cars on a highway during rush hour in the evening after work. red brake lights of stopped cars on the background of wet asphalt with white lanes at sunset
Εξωδικαστικός για χρέη προς δήμους: Έρχεται αίτηση υπαγωγής ακόμη και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης
Νέα διάταξη στην εκπνοή του 2025 τροποποιεί το πλαίσιο που άνοιξε για να εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλές προς δήμους και νομικά πρόσωπα δήμων άνω των 10.000 ευρώ
young man holding pen with bills working for calculate business data, taxes, bills payment, Start up counting finance. accounting, statistics, and analytic research concept