Πολιτική

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις «ανάσες» από «Ιανό» και κορονοϊό! Όλα όσα προβλέπει

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κατατέθηκε και εισάγεται το απόγευμα της Πέμπτης, 24.09.2020 με το χαρακτηρισμό του «επείγοντος» στην Επιτροπή Οικονομικών στην Βουλή για συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπου μεταξύ άλλων θεσπίζει τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τους πλημμυροπαθείς του «Ιανού» αλλά και όσων έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα Ιανός και περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID 19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», είναι χωρισμένο σε τρία κεφάλαια και αριθμεί 14 άρθρα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την αναστολή για ένα έτος του τέλους της συνδρομητικής τηλεόρασης καθώς και την πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Επίσης παρέχεται προσαυξημένη έκπτωση για τις διαφημιστικές δαπάνες των επιχειρήσεων.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή

Χορήγηση εφάπαξ επιδόματος προς τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα “Ιανό” στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Ζακύνθου, της Λευκάδας, της Κορινθίας και της Ευρυτανίας. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και σε 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση που έχει πληγεί. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, και ακατάσχετη. Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος ή εισφοράς συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αναστέλλεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων που επλήγησαν από τον “Ιανό”. Η αναστολή καταλαμβάνει και τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.

Παρέχεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις- εργοδότες που επλήγησαν από τον “Ιανό” να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί και όχι πέραν των 3 μηνών.

Click4more: ΑΑΔΕ: Παράταση για μια σειρά προθεσμίες υποβολής δηλώσεων

Καταβάλλεται -με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή- στους εργαζόμενους με αναστολή εργασίας αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ, αναλογία Δώρου Χριστουγέννων και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.

Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου του 2020.

Παρατείνεται έως και τις 30 Απριλίου 2021 η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για τις μεταφορές, καφέ και ροφήματα στην εστίαση, εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών καθώς και στο τουριστικό πακέτο.

Η διαφημιστική δαπάνη εκπίπτει, υπό προϋποθέσεις, προσαυξημένη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά 100% για το φορολογικό έτος 2020 και κατά 60% για το φορολογικό έτος 2021.

Αναστέλλεται για ένα έτος και συγκεκριμένα από 1 Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 η επιβολή του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση. Το κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 18 εκατ ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΥΠΕΞ για Global Sumud Flotilla: Στην Ασντόντ οι Ελληνες που συμμετείχαν στον στολίσκο – «Τάχιστα οι διαδικασίες επαναπατρισμού»
Η Αθήνα ζητεί από το Ισραήλ την πλήρη τήρηση του διεθνούς δικαίου και τη διασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων που συμμετείχαν στην αποστολή προς τη Γάζα
Σκάφος του στολίσκου Global Sumud
Μητσοτάκης σε Τασούλα: Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού δεν μας αφορά, οι εκλογές θα γίνουν σε έναν χρόνο
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της ταραγμένης εποχής με ηρεμία και αυτοπεποίθηση» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Κόμμα Καρυστιανού: Δεν κάνουμε face control ούτε μπορούμε να ελέγξουμε όσους μας πλησιάζουν – Ραντεβού στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης
Το Κίνημα των Πολιτών συγκροτείται για πρώτη φορά από τους ίδιους τους πολίτες - Οι στόχοι του θα ανακοινωθούν στην πρώτη επίσημη συγκέντρωσή του στις 21 Μαΐου στο "Ολύμπιον" της Θεσσαλονίκης στις 18:30
Κόμμα Καρυστιανού: Δεν κάνουμε face control ούτε μπορούμε να ελέγξουμε όσους μας πλησιάζουν – Ραντεβού στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης 49
Ανδρουλάκης σε Δεμίρη: Με εξωθείτε σε κάτι πρωτοφανές, να προσφύγω νομικά κατά του διοικητή της ΕΥΠ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στηλίτευσε την απουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Τζαβέλλα ο οποίος έστειλε υπόμνημα στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής
Νίκος Ανδρουλάκης 13