Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Άτακτη υποχώρηση Μητσοτάκη η πρόταση για κοινή παρουσία στο Πολυτεχνείο

Ως άτακτη υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης εκλαμβάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του πρωθυπουργού για να παραστούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στο Πολυτεχνείο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειρωνευόταν τον  Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «η συμμετοχή των έξι πολιτικών αρχηγών από κοινού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσκρούει στην ίδια διάταξη δημοσίων συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, την οποία η κυβέρνησή του ανακοίνωσε».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την αντίδραση όλων των κομμάτων και γι’ αυτό πιστεύουν ότι στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αναδιπλωθεί και να εμφανιστεί ως ενωτικός.

Click4more Πολυτεχνείο: Επέτειος… αλλιώς φέτος

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εδώ και 15 ημέρες έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην πορεία, ενώ ταυτόχρονα έχει καλέσει τους πολίτες να μην πάρουν μέρος σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει ότι θα τιμήσουν την ημέρα με την παρουσία αντιπροσωπείας 50 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – τηρώντας όλα τα υγειονομικά  μέτρα – η οποία θα βρεθεί σήμερα στο στρατόπεδο του ΕΑΤ –ΕΣΑ στο  Πάρκο Ελευθερίας. Εκεί θα πραγματοποιηθεί μια μικρή τελετή με σύντομες ομιλίες από ανθρώπους που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν επί χούντας.

Ο αριθμός των ατόμων που θα βρεθούν στο στρατόπεδο του ΕΑΤ – ΕΣΑ είναι αντίστοιχος των βουλευτών που μετέχουν στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκεί μάλιστα θα είναι σε εξωτερικό χώρο ενώ οι συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου  γίνονται σε κλειστό χώρο.

Ταυτόχρονα σε όλους τους νομούς της Ελλάδας πενταμελείς αντιπροσωπίες του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσουν στεφάνια.

Click4more Τσίπρας: Η κυβέρνηση στοχοποιεί τη νεολαία και θέλει να διχάσει την κοινωνία

Η επιλογή του χώρου έγινε για τον ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς το στρατόπεδο του ΕΑΤ – ΕΣΑ (Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας) χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ως χώρος κράτησης, ανάκρισης και βασανισμού χιλιάδων αγωνιστών. Στα κτήρια του στρατοπέδου του ΕΑΤ – ΕΣΑ, του κύριου σώματος ασφαλείας κατά την επταετία, ανακρίνονταν οι προσαχθέντες πολίτες και στρατιωτικοί και παραπέμπονταν σε στρατοδικείο, φυλάκιση ή εξορία. Αρκετοί υπέκυψαν στα τραύματα των βασανιστηρίων.

Τσίπρας: Το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ εθνική γιορτή

Εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχοντας σε διαδικτυακή συζήτηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυτεχνείο αναφερόμενος στην απαγόρευση της κυβέρνησης είπε ότι είναι  «εξαιρετικά ακραίο μέτρο που δεν έχει αποφασιστεί ποτέ στη μεταπολίτευση» και πρόσθεσε: «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ μία εθνική εορτή και για αυτό ενοχλεί. Ενοχλούσε πάντοτε τη δεξιά και την ενοχλούσε γιατί το Πολυτεχνείο ήταν κατά πολλούς ήταν το στοιχείο που προσέδωσε στην περίοδο της μεταπολίτευσης την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς».

Click4more Τσίπρας: Βλακώδης και προβοκατόρικη η απαγόρευση – Δεν πάμε στο Πολυτεχνείο

Ερωτηθείς για το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 ενάντια στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δε θα ήταν σωστό να δημιουργήσει αισιοδοξία αλλά πρέπει να δημιουργήσει ελπίδα.

Είναι μία σημαντική και ιστορική στιγμή δεδομένου ότι από το 1990 και μετά ο χώρος της αριστεράς διέρχεται μίας διαδικασίας πολύ μεγάλης έντασης και σύγκρουσης. Υπήρξε χτες μία κοινή έκκληση. Μία σημαντική εξέλιξη. Πιστεύω ότι είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει ένα μέτωπο δυνάμεων απέναντι στην ολοένα και πιο αυταρχική μετάλλαξη της κυβερνητικής πολίτικης, ένα ευρύ δημοκρατικό τόξο απέναντι σε αντιδημοκρατικές πρακτικές».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επιστολή προς την Bundestag για τη διατήρηση της Ελληνικής Υπηρεσίας της Deutsche Welle - «62 χρόνια ανεξάρτητης δημοσιογραφίας»
Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου και Φίλιππος Φόρτωμας, ο Κύπριος βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης και ο Marian Wendt, επικεφαλής του Ιδρύματος Konrad-Adenauer για την Ελλάδα και Κύπρο
Το λογότυπο της Deutsche Welle έξω από τα κεντρικά γραφεία της στο Βερολίνο
Κώστας Μπακογιάννης σε Χάρη Δούκα: «Έλεος πια με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επιστρέψτε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του δημάρχου Αθηναίων»
Ο επικεφαλής της παράταξης Αθήνα Ψηλά υποστηρίζει ότι το παρατηρητήριο καθημερινότητας καταγράφει καθημερινά αυτά που η δημοτική αρχή αρνείται να ακούσει
Κώστας Μπακογιάννης
Εξώδικο του Γρηγόρη Δημητριάδη στον Αλέξη Τσίπρα για την ανάρτησή του, μετά τη δικαστική απόφαση για τις υποκλοπές
«Αναμένω από αύριο τις αγωγές και τις μηνύσεις τους. Δεν πρόκειται όμως επουδενί να σιωπήσω» γράφει μεταξύ άλλων σε νεότερη ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας 16
Παύλος Μαρινάκης για υποκλοπές: Ο Τσίπρας αφού απέτυχε ως πρωθυπουργός θέλει να το γυρίσει σε εισαγγελέας, η απόφαση αφορά ιδιώτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να ανανεωθεί η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια
Παύλος Μαρινάκης 15
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα γενέθλιά του
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε ευχές από τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τους δύο ηγέτες να επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν το κλίμα διαλόγου και ανταλλάσσουν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις
Ερντογάν και Μητσοτάκης 18