Κόσμος

Γαλλία: Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκοψε τα drones από την επιτήρηση των διαδηλώσεων

Tη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων (drones) για την επιτήρηση των διαδηλώσεων στους δρόμους του Παρισιού απαγόρευσε το Συμβούλιο Επικρατείας στη Γαλλία μετά από παρεκκλίσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ασφάλεια τις οποίες κατήγγειλαν διάφορες κινητοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο αστυνομικός διευθυντής του Παρισιού, Ντιντιέ Λαλμάν, «πρέπει να σταματήσει, χωρίς καθυστέρηση, να προβαίνει σε μέτρα επιτήρησης με drone των συναθροίσεων ανθρώπων εν δημοσία οδό», αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η οργάνωση Quadrature du Net (LQDN) που εξέφραζε ανησυχία για τη χρήση drones «για σκοπούς της διοικητικής αστυνομίας». Ήδη τον Μάιο, το δικαστήριο είχε απαγορεύσει τη χρήση drones για την επιτήρηση της πρωτεύουσας στη διάρκεια της άρσης των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, αστυνομική επιτήρηση από drone δεν μπορεί να προβλέπεται «χωρίς προηγούμενη παρέμβαση ενός κειμένου» που να την επιτρέπει και να ορίζει τους τρόπους χρήσης της. Αν όχι (αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο), υπογραμμίζει το δικαστήριο, «υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για τη νομιμότητα» επιτέλεσης μιας επιτήρησης με τη χρήση drones.

Ο πολύ αμφιλεγόμενος νόμος για την «καθολική ασφάλεια» που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από την Εθνοσυνέλευση προβλέπει τη δημιουργία ενός πλαισίου για τη χρήση drones από τις δυνάμεις της τάξης.

Έτσι, το άρθρο 22 του νομοσχεδίου διευρύνει την ικανότητα των δυνάμεων της τάξης να χρησιμοποιούν εικόνες που γυρίστηκαν στον δημόσιο χώρο και προβλέπει ότι βίντεο που γυρίστηκαν από drone ή ελικόπτερο θα μπορούν να μεταδίδονται απευθείας στην αίθουσα διοίκησης του μηχανισμού διατήρησης της τάξης και στη συνέχεια να διατηρούνται, για περίοδο τριάντα ημερών ή περισσότερο, αν χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μιας έρευνας.

Πολλές διαδηλώσεις που αμαυρώθηκαν από βία πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον του νόμου για την καθολική ασφάλεια, που θεωρείται κυρίως πως θέτει περιορισμούς στη μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν δράσει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πυρά» από το Ισραήλ για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά – «Είναι μια ανταμοιβή για τη τζιχαντιστική Χαμάς»
«Το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί κανένα αποσπασματικό και φανταστικό κείμενο που επιχειρεί να το αναγκάσει να αποδεχτεί αδικαιολόγητα σύνορα»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκιντεόν Σάαρ 2
Μαχμούντ Αμπάς: Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Βρετανία είναι ένα «ουσιαστικό και αναγκαίο βήμα»
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος μιλά για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ειρήνη, ενώ ένας σκληροπυρηνικός Ισραηλινός υπουργός αντιδρά καλώντας σε άμεση προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς
Βρετανία, Καναδάς και Αυστραλία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος - «Η Χαμάς δεν έχει κανένα μέλλον, ούτε σε κυβέρνηση ούτε στην ασφάλεια» λέει ο Κιρ Στάρμερ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίζει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
28
Βατικανό: Ο πάπας Λέων εκφράζει την αλληλεγγύη του με τη «μαρτυρική γη» της Γάζας
Από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο ποντίφικας υπενθύμισε ότι κανένα μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στη βία, την αναγκαστική εξορία ή την εκδίκηση, καλώντας σε ειρήνη για τον παλαιστινιακό λαό
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' 3