Κόσμος

Άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι ζητά το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Κωφεύει η Μόσχα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, ζήτησε από τη Ρωσία την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι, βάσει του 39 άρθρου του κανονισμού του ΕΔΑΔ περί προσωρινών μέτρων.

Την σχετική δήλωση έκανε στο πρακτορείο TASS η δικηγόρος του Ναβάλνι, Όλγκα Μιχαήλοβα. Αντίγραφο της απόφασης δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του επικριτή του Κρεμλίνου, ενώ το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την απόφαση, θεωρώντας την «ωμή παρέμβαση στο έργο του δικαστικού συστήματος ενός κυρίαρχου κράτους».

«Το ΕΔΑΔ πήρε την απόφαση μετά από τη δική μου προσφυγή, την οποία είχα καταθέσει στις 20 Ιανουαρίου. Η προσφυγή σχετίζεται με την παράνομη, κατά την άποψη μας, σύλληψη του Ναβάλνι. Το δικαστήριο του Στρασβούργου έλαβε την απόφαση βάσει του 39 άρθρου του κανονισμού του ΕΔΑΔ, με την οποία ζητά να αφεθεί ελεύθερος ο Ναβάλνι. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, σε αντιστοιχία με όλες τις διεθνείς συμφωνίες η Ρωσία πρέπει άμεσα να απελευθερώσει τον Ναβάλνι» δήλωσε η Μιχαήλοβα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σχολιάζοντας την απόφαση του ΕΔΑΔ, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι το υπουργείο θεωρεί τη ληφθείσα από το ΕΔΑΔ απόφαση για την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι «αβάσιμη και ωμή παρέμβαση στο έργο του δικαστικού συστήματος ενός κυρίαρχου κράτους», τονίζοντας ότι έχει «περάσει την κόκκινη γραμμή».

Πηγή: Reuters / TASS / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος 1
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα