Κόσμος

25η Μαρτίου – Αίγυπτος: Στα χρώματα της γαλανόλευκης ο ναός του Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας

Πολλά και εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο «συμμετέχουν» με τον δικό τους τρόπο στους  εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Αυτές τις ημέρες λοιπόν στα χρώματα της γαλανόλευκης φωτίζεται ο ιστορικός ναός του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της ομογένειας, με την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας να συμμετέχει ενεργά στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για τον ναό που η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας αποφάσισε «υψώσει» από τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Ελλάδας, με πρωτοβουλία του πρώτου Προέδρου της, του Μιχαήλ Τοσίτσα, που υπήρξε και ο πρώτος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια.

Την άδεια για την ανέγερση του ναού έδωσε στις 23 Ιανουαρίου του 1844 ο τότε πατριάρχης Αλεξανδρείας Ιερόθεος Α’, προς τιμήν της «Κεχαριτωμένης Παρθένου Δεσποίνης Κυρίας ημών Θεοτόκου Ευαγγελιστρίας, του τε ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, και των εν Αγίοις Πατέρων ημών και Οικουμενικών Μεγάλων Διδασκάλων και Ιεραρχών Αθανασίου, Κυρίλλου και Ιωάννου του Ελεήμωνος, πρεσβευόντων».

Στις 16 Νοεμβρίου του 1847, προεξάρχοντος του τότε πατριάρχη Ιεροθέου Β’, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος σε οικόπεδο που δώρησε ο Μιχαήλ Τοσίτσας. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 25 Μαρτίου του 1856.

Αυτόν τον ναό, ο οποίος αποτελεί την έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της αλεξανδρινής και γενικότερα αιγυπτιώτικης παροικίας, φωτίζει με τα χρώματα της γαλανόλευκης η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, τελώντας μάλιστα και τις εκδηλώσεις για το 1821. Αύριο και μεθαύριο, Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Μαρτίου, ο ναός τελεί και την πανήγυρή του, παρουσία όλων των αρχών.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παγιδευμένοι στο Έβερεστ πάνω από 1.000 ορειβάτες λόγω σφοδρής χιονοθύελλας – Κινδυνεύουν από υποθερμία
Εκατοντάδες ντόπιοι και ομάδες διάσωσης έχουν αποσταλεί για να καθαρίσουν το χιόνι που εμποδίζει την πρόσβαση στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 4.900 μέτρων
Έβερεστ 1
«Γαλλικά» του Τραμπ στον Νετανιάχου μετά την απάντηση της Χαμάς στο αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα – «Γιατί είσαι πάντα τόσο γ@@@@ένα αρνητικός»
Ο Νετανιάχου είπε ότι η απάντηση της Χαμάς δεν είναι κάτι για να το γιορτάσουν - «Πρέπει να το δεχτείς, δεν έχεις άλλη επιλογή» του αποκρίθηκε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην είσοδο του Λευκού Οίκου 21
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τη Χαμάς με «ολοκληρωτική εξόντωση» αν δεν παραδώσει την εξουσία στη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος υψώνει τους τόνους απέναντι στο ισλαμιστικό κίνημα, την ώρα που το σχέδιο εκεχειρίας του δυσκολεύεται να προχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αίγυπτο
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο 3
Γάζα: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» λέει ο Μάρκο Ρούμπιο – Η Χαμάς ζητά «άμεση» ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εκτίμησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, παρά την μερική πρόοδο του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Χαμάς καλεί σε μια γρήγορη συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με το Ισραήλ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα