Κόσμος

Καμπανάκι από Φάουτσι: Κίνδυνος για τέταρτο κύμα πανδημίας

Ανήσυχος δηλώνει ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, για τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των θανάτων, κάτι που έκρινε πως οφείλεται στην «πρόωρη» άρση των περιορισμών σε ορισμένες πολιτείες.

«Είμαστε κολλημένοι στα περίπου 50.000 κρούσματα την ημέρα, τις προάλλες έφθασαν ακόμη και τα 60.000, υπάρχει στ’ αλήθεια κίνδυνος να εκδηλωθεί νέο κύμα της πανδημίας», εξήγησε ο ανοσολόγος στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τονίζοντας πως τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, παρότι πιο μεταδοτικά, δεν αποτελούν τη μοναδική εξήγηση για την κατάσταση αυτή.

Το πλατό αυτό οφείλεται «σε πράγματα όπως οι ανοιξιάτικες διακοπές και η άρση των περιοριστικών μέτρων (…) σε ορισμένες πολιτείες, που φρονώ ότι ήταν πρόωρη», σημείωσε ο Δρ. Φάουτσι.

«Όταν κατεβαίνεις από μια κορύφωση κι αρχίζεις να βλέπεις ένα πλατό, αν παραμείνεις σε αυτό το πλατό, υπάρχει στ’ αλήθεια κίνδυνος νέου κύματος», επέμεινε. «Και δυστυχώς, αυτό αρχίζουμε να βλέπουμε», συμπλήρωσε, παραπέμποντας στην εξέλιξη σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου η πανδημία αναζωπυρώνεται.

Δημοσιογράφοι ρώτησαν χθες τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ποια είναι η δική του ερμηνεία για τους αριθμούς. «Απ’ ό,τι ακούω, φαίνεται πως ο κόσμος μειώνει την επαγρύπνησή του, αλλά θα έχω μια συνάντηση με την ομάδα μου αύριο και θα σχηματίσω καλύτερη άποψη», δήλωσε.

Χαλαρώνουν τα μέτρα

Στις αρχές Μαρτίου, το Τέξας ανακοίνωσε ότι παύει να καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και θα επιτρέψει να λειτουργήσουν ξανά όλα τα εμπορικά καταστήματα της δεύτερης πολυπληθέστερης αμερικανικής πολιτείας. Άλλες πολιτείες το μιμήθηκαν, ή ετοιμάζονται να το κάνουν.

Στη Φλόριντα, όπου η χρήση μάσκας ουδέποτε υπήρξε υποχρεωτική και όπου εστιατόρια και πλαζ δεν έκλεισαν παρά για τρεις μήνες, συνέρρευσαν πρόσφατα χιλιάδες φοιτητές για τις εαρινές διακοπές τους.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον πλανήτη, με πάνω από 550.000 νεκρούς επί συνόλου 30 και πλέον εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός επί αρκετές εβδομάδες και πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, η Φλόριντα, το Μίσιγκαν και το Νιου Τζέρζι κατέγραψαν πρόσφατα αύξησή τους, την ώρα που οι ΗΠΑ συνεχίζουν την εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης. Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, ενώ καθημερινά χορηγούνται σχεδόν τρία εκατομμύρια δόσεις.

«Πρόκειται στ’ αλήθεια για μια κούρσα ανάμεσα στον εμβολιασμό του πληθυσμού και την κορύφωση», εκτίμησε ο Άντονι Φάουτσι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Αραγτσί «αδειάζει» τον Τραμπ: «Θα αργήσουμε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ – Μπορούμε γρήγορα να ξεκινήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου»
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει τα «μούτρα» με την Τεχεράνη - Το Ιράν ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις μόνο αν του δοθεί εγγύηση από τις ΗΠΑ πως δεν θα βομβαρδιστεί ξανά
Αμπάς Αραγτσί
Συλλήψεις δημοσιογράφων και σκιτσογράφων στην Τουρκία για σκίτσο του Μωάμεθ - Οργή και αντιδράσεις κατά σατιρικού περιοδικού
Πρόκειται για μια γελοιογραφία στην οποία εμφανίζονται ο Μωάμεθ και ο Μωυσής να ανταλλάσσουν χαιρετισμό πάνω από μία πόλη της Μέσης Ανατολής που βομβαρδίζεται
Το επίμαχο σκίτσο του Μωάμεθ