Κόσμος

Σεισμός Αϊτή: Στους 1.419 οι νεκροί – Τουλάχιστον 37.000 σπίτια καταστράφηκαν

Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός του σεισμού 7,2 βαθμών Ρίχτερ ο οποίος έπληξε, το πρωί του Σαββάτου, τη νοτιοδυτική Αϊτή έγινε ακόμη βαρύτερος την Δευτέρα. Οι νεκροί έφθασαν τους 1.419 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 6.900, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της χώρας της Καραϊβικής.

Την ίδια ”ώρα, ο ισχυρός σεισμός – σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία 0 έχει καταστρέψει τουλάχιστον 37.000 σπίτια, αφήνοντας χιλιάδες οικογένειες στον δρόμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σπίτι του Μαρσέλ Φρανσουά στην Καγιέ δεν απέμειναν παρά μόνο συντρίμμια. Μόνο χάρη στο κινητό του τηλέφωνο, αφηγήθηκε ο τριαντάρης αυτός, «είμαι ζωντανός ακόμα, διότι μπόρεσα να πω στον κόσμο έξω πού βρισκόμουν».

haiti erathquake reuters

Ο νεότερος αδελφός του, ο Τζομπ, με τη βοήθεια γειτόνων, χρειάστηκε τρεις ώρες για να τον βγάλει από τα συντρίμμια. Οι άνθρωποι που έσωσαν τον Μαρσέλ Φρανσουά δεν είχαν κανένα μέσο στη διάθεσή τους – μόνο τα χέρια τους.

«Ήμουν στο λεωφορείο, πήγαινα στη δουλειά όταν έγινε ο σεισμός. Κατάφερα να μιλήσω με τον Μαρσέλ στο τηλέφωνο και μου είπε ‘έλα να με σώσεις, έχω καταπλακωθεί από το μπετόν’», εξήγησε ο Τζομπ Φρανσουά.

Τραυματισμένος στο κεφάλι, ο Μαρσέλ Φρανσουά διακομίστηκε σε νοσοκομείο, σε κατάσταση σοκ, καθώς δεν ήξερε τι είχε απογίνει η κορούλα του, 10 μηνών, που βρισκόταν επίσης παγιδευμένη κάτω από τα συντρίμμια.

Δείτε βίντεο:

«Νόμιζα πως το παιδί μου ήταν νεκρό. Έκλαιγα όταν έφτασα στο νοσοκομείο, είχα εγκαταλείψει κάθε ελπίδα», παραδέχεται ο τριαντάρης, χωρίς να κρύβει τη συγκίνησή του. Όμως χάρη στον θείο της και τους περίοικους, η μικρή Ρουθ Μάρλι Αλίγια Φρανσουά ανασύρθηκε ζωντανή, τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό.

Υπομένοντας τους μετασεισμούς του κύριου σεισμού, μεγέθους 7,2 βαθμών Ρίχτερ, κάτοικοι και σωστικά συνεργεία στην Αϊτή πάσχιζαν την Κυριακή, συχνά με πολύ περιορισμένα μέσα, να βρουν και να ανασύρουν επιζήσαντες κάτω από τα ερείπια. Βαριά μηχανήματα, φορτηγά και μπουλντόζες μετακινούσαν κομμάτια μπετόν κτιρίων που κατέπεσαν. 

HAITI QUAKE Reuters

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζελένσκι για drones σε Πολωνία και Ρουμανία: «Η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμο, μην περιμένετε βαλλιστικούς πυραύλους για να πάρετε αποφάσεις»
Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου προς ΝΑΤΟ, Ευρώπη, G7 και G20 - «Γνώριζαν που πετούσαν τα drones τους», είπε τονίζοντας πως δεν ήταν τυχαία περιστατικά
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
Νετανιάχου: «Η δολοφονία των ηγετών της Χαμάς στο Κατάρ θα άνοιγε τον δρόμο για την απελευθέρωση των ομήρων» – Έκρηξη οργής από τους συγγενείς των θυμάτων
«Οι ηγέτες των τρομοκρατών της Χαμάς που ζουν στο Κατάρ δεν ενδιαφέρονται για τους κατοίκους της Γάζας», πρόσθεσε
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Συναγερμός στην Πολωνία μετά από απειλή drone – Απογειώθηκαν μαχητικά και έκλεισε το αεροδρόμιο του Λούμπλιν
Σειρήνες, κλειστό αεροδρόμιο και ανάπτυξη μαχητικών: οι πολωνικές αρχές τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού το απόγευμα του Σαββάτου στην ανατολική χώρα, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία
Πολωνικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 6