Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Ευάγγελος Αποστολάκης: Μαίνεται ο «πόλεμος» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Ευάγγελος Αποστολάκης: Μαίνεται ο «πόλεμος» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου

Ο «πόλεμος» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τον Ευάγγελο Αποστολάκη και την υπουργοποίηση του, την οποία -τελικά- ο ίδιος δεν αποδέχθηκε

Απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ, που καταλογίζει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπάθησε να παγιδεύσει τον κ. Αποστολάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε: «Μέσα σε 2 ώρες, από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε, ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε, στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα “άξιο στέλεχος” που παγιδεύτηκε». Στη συνέχεια επισήμανε ότι όταν ο κ. Αποστολάκης «αποδέχθηκε την πρόταση συναίνεσης, καθυβρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια» και κατέληξε: «Όταν ύστερα από τις απειλές δείλιασε, δεν τήρησε το λόγο του και “συνεμορφώθη προς τας κομματικάς υποδείξεις”, επαινείται. Ο Σταλινισμός ζει».

Νωρίτερα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν -μεταξύ άλλων- πως ο πρωθυπουργός «προσπάθησε να παγιδεύσει τον κ. Αποστολάκη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα δημιουργήσει δήθεν μια νέα υπουργική δομή και θα συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό της αλλά και για την επιλογή του ιδίου ως υπουργού κοινής αποδοχής».

Αλλά, όπως σημειώνουν, «δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, παρά μονάχα πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται χωρίς τη συμφωνία του κ. Αποστολάκη, επικοινώνησε για να ενημερώσει τα γραφεία του κ. Τσίπρα και της κ. Γεννηματά, για την υπουργοποίησή του. Πράξη που έκανε προφανώς για να παρουσιάσει στον κ. Αποστολάκη ότι δήθεν τήρησε τον απαράβατο όρο που του έθεσε να είναι υπουργός κοινής αποδοχής».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «επιχείρησε με δυο λόγια να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο».

Click4more: Το πρώτο τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Αποστολάκη, το παζάρι για το υπουργείο και η διαβεβαίωση ότι θα τα δώσει όλα

«Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη τόσο για τη μίνιμουμ συνεννόηση όσο και για την κλιματική κρίση», σχολιάζουν και τον κατηγορούν ότι «επιχείρησε να εξαπατήσει με στόχο όχι να δημιουργήσει μια νέα δομή με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και επιστημόνων, αλλά με προφανή στόχο να βγει από τη δύσκολη θέση της μεγάλης αποτυχίας του στη διαχείριση των πυρκαγιών και να δώσει την εντύπωση μιας ηχηρής πολιτικής “μεταγραφής” με όρους ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, η οποία βασιζόταν σε προσφορά θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα».

Το “όχι” Αποστολάκη

Λίγο μετά την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Αποστολάκης έκανε γνωστό ότι δεν δέχεται να γίνει υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, γιατί δεν υπάρχει διακομματική συναίνεση, η οποία ήταν όρος του για να δεχτεί να μπει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπου “απουσία διακομματικής συναίνεσης” είναι η οργισμένη και με βαρύτατους χαρακτηρισμούς αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές του οποίου έκαναν λόγο ακόμη και για αποστασία του ναυάρχου εν αποστρατεία και πρώην υπουργού Άμυνας.

«Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά στο υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη», δήλωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης στο ieidiseis.gr.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις