Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: Ανασχηματισμός παρωδία, κυβέρνηση σε αποδρομή, Μητσοτάκης σε βέρτιγκο

Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: Ανασχηματισμός παρωδία, κυβέρνηση σε αποδρομή, Μητσοτάκης σε βέρτιγκο

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στη συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τις προωθούμενες ρυθμίσεις «ύβρη για τις σημερινές και επόμενες γενιές» που θα… ξηλώσει με την πρώτη ευκαιρία. Αναφερόμενος, δε, στον τελευταίο ανασχηματισμό έκανε λόγο για «κυβέρνηση των υπουργών του ΛΑΟΣ».

Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε – ανάμεσα σε άλλα – ότι «η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση πως δεν ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν με προσήλωση είναι να εξυπηρετούν συμφέροντα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιτέθηκε, προσωπικά, στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι: «Είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να είναι τόσο αλαζόνας και τόσο ανίκανος να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να απευθύνεται σε αδαείς πολίτες που δεν καταλαβαίνουν;
Ο κ. Μητσοτάκης μετά τις πυρκαγιές έλεγε ότι όλα πήγαν τέλεια και μας επιτέθηκε κιόλας. Και είχε ήδη αποφασίσει την αντικατάστασή των υπουργών του που κάθονταν δίπλα του. Και τρεις μέρες μετά έκανε το μεγαλύτερο φιάσκο που έχει πέσει ποτέ πρωθυπουργός, σε έναν ανασχηματισμό παρωδία».

Αλέξης Τσίπρας – «Κυβερνητικά τεχνάσματα» 

Για τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την προτεινόμενη υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι «οι πρώτοι που αντικαταστάθηκαν ήταν οι επικεφαλής των δήθεν μεγάλων επιτυχιών: Της διαχείρισης της πανδημίας, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας και του τουρισμού.
Με τεχνάσματα επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις διεμβολισμού αντιπάλων και υφαρπαγής στελεχών.
Πόση αλαζονεία, δεν ήξερε ότι απευθύνεται σε έναν σημερινό συνεργάτη και σύμβουλό μου; Αυτή είναι η δήθεν κατανόηση για το τι σημαίνει πολιτική συνεννόηση;
Επί μία εβδομάδα δεν σήκωνε το τηλέφωνο, παρά 5′ λεπτά πριν τις ανακοινώσεις να ενημερώσει, επιχειρώντας να παγιδεύσει τον κ. Αποστολάκη. Ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν πίστεψε στην ανάγκη συνεννόησης.
Αν ήθελε πολιτική συνεννόηση δεν θα ερχόταν στη Βουλή να μην αναγνωρίσει κανένα λάθος, δεν θα άφηνε δύο χρόνια στο συρτάρι το πόρισμα Γκολντάμερ, δεν θα απέρριπτε την πρόταση νόμου για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας, δεν θα επαναλάμβανε τη τυμβωρυχία για την τραγωδία στο Μάτι.

Αλέξης Τσίπρας: «Πολιτική αγυρτία»

«Δεν μιλάμε απλά για πολιτικό απατεώνα, αλλά για κραυγαλέα περίπτωση πολιτικού αμοραλισμού. Είναι πράξη πολιτικής αγυρτίας, αντί για πρόσκληση σε συνεννόηση σχεδίαζε πρόσκληση σε αποστασία», είπε για τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας.

«Από κυβέρνηση της Δεξιάς γίνεστε κυβέρνηση της άκρας Δεξιάς. Από εδώ και στο εξής θα είστε η κυβέρνηση του ΛΑΟΣ, του Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη.

Επιλέξατε στην πιο κρίσιμη θέση στην πανδημία επιλέξατε όχι μόνο έναν ακροδεξιό που δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο, που το καλοκαίρι δήλωνε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Την ώρα που η πανδημία ξανά φουντώνει, την ώρα που ανοίγουν τα σχολεία ξανά με 25 και 30 μαθητές ανά τμήμα, όπως ακριβώς έκλεισαν. Την ώρα που παραιτούνται υγειονομικοί γιατί δεν αντέχουν άλλο γιατί δεν ενισχύσατε ούτε με μία πρόσληψη. Και σε όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι στην Υγεία είναι όλα υπό έλεγχο».

Αλέξης Τσίπρας: Κυβέρνηση σε αποδρομή, Μητσοτάκης σε βέρτιγκο

«Είστε μία κυβέρνηση σε αποδρομή, ο κ. Μητσοτάκης ένας Πρωθυπουργός σε βέρτιγκο για ακόμα μία φορά», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και προσθέτει:

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι μακριά από τις αγωνίες των πολιτών που έχασαν τις περιουσίες τους, τη δουλειά τους, που δουλεύουν δεκάωρα για τον κατώτατο μισθό, που έχασαν την επιχείρησή τους, που έμειναν εκτός πανεπιστημίων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για αυτούς. Κυβερνά όχι για όσους κάηκε η περιουσία τους αλλά για όσους θέλουν να κάνουν μπίζνες στα καμμένα, όχι για τους 40.000 μαθητές που έμειναν εκτός ΑΕΙ αλλά για όσους θέλουν να πουλάνε πτυχία της δεκάρας, όχι για τους πολίτες και επιχειρηματίες που τρέμουν μην χτυπήσει η τράπεζα για τα χρέη, αλλά για όσους θέλουν να πάρουν τις περιουσίες τους με τον νέο πτωχευτικό. Όχι για τους νέους της χώρας, αλλά για μία ελίτ που θέλει να κερδοσκοπήσει στους κόπους μίας ζωής. Αυτές τις γενιές έχετε βάλει στο σημάδι.

Αλέξης Τσίπρας για το νέο ασφαλιστικό

«Καταργήσατε το 8ωρο, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταδικάζετε τους νέους να δουλεύουν δεκάωρα με μισθούς πείνας και τώρα λέτε ότι το να τζογάρετε τις εισφορές τους», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

«Το 2016 η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο. Το 2018 επιβεβαιώθηκε και από την Κομισιόν. Ακόμα και ο κ. Βρούτσης και ο κ. Τσακλόγλου. Πριν 1,5 χρόνο η αναλογιστική μελέτη της κυβέρνησής σας επί Βρούτση έλεγε ότι είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό ως το 2070. Μήπως λέτε τώρα ψέματα εσείς κ. Χατζηδάκη; Είναι ορθές οι μελέτες του Βρούτση ή του κ. Χατζηδάκη. Είναι σωστά όσα έλεγε ο καθηγητής Τσακλόγλου πριν 1,5 χρόνο ή όσα λέει ο υπουργός Τσακλόγλου σήμερα;

Μοναδικός στόχος σας είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων με το ασφαλιστικό.

Από τις 30 χώρες που είχαν κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης, οι 18 επέστρεψαν στο διανεμητικό εδώ και χρόνια.

Ο κόσμος βαδίζει σε ένα πιο ασφαλές μονοπάτι και εσείς επιλέγετε να μας στείλετε καρφί στο γκρεμό. Και βάζετε σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλιση των πολιτών αλλά και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Αλέξης Τσίπρας: «Νέα νάρκη στα δημόσια οικονομικά» 

Οι ζημιές από τη μετάβαση θα είναι από 56 – 70 δισ. ευρώ. Δημιουργείτε μία νέα μαύρη τρύπα που θα διευρύνει το ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος της χώρας, που καταφέραμε να διευθετήσουμε το 2018 για μία δεκαετία.

Βάζετε ξανά μία νέα νάρκη στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Και σχεδιάζετε να καλύψετε τη μαύρη τρύπα με το 0,5% του ΑΕΠ, που είναι το ποσό που είχαμε δεσμεύσει νομοθετικά για να ενισχύει σε ετήσια βάση του συνταξιούχους με τη χορήγηση ως μόνιμης της 13ης σύνταξης. Αυτό το ποσό που όταν την κατάργησε ο κ. Βρούτσης, είχε πει ότι αυτό το ένα δισ. το χρόνο θα κατευθύνεται στους χαμηλοσυνταξιούχους ως κοινωνικό μέρισμα. Και το ποσό αυτό δεν θα αρκεί, το κόστος θα κληθεί και πάλι να το πληρώσει ο ασφαλισμένος και ο φορολογούμενος.

Είναι μία παντελώς αχρείαστη και πολλαπλώς επικίνδυνη μεταρρύθμιση.

Η απόρριψη χιλιάδων μαθητών είχε στόχο την ενίσχυση των κολεγίων. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής έχει στόχο την ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών. Η εργασιακή μεταρρύθμιση έχει στόχο την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτούς κυβερνάτε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για τον λαό και το δημόσιο συμφέρον. Υπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων λίγων και εκλεκτών.

Όσο και να προσπαθήσει να κρύψει αυτήν την αλήθεια, δεν θα έχει καμία πιθανότητα να αποφύγει το μοιραίο. Η πτώση του θα είναι ραγδαία, απότομη και η πρόσκρουση θα είναι με πάταγο.

Το έκτρωμα αυτό θα ξηλωθεί την πρώτη μέρα από μία νέα προοδευτική κυβέρνηση. Όπως ο πτωχευτικός, οι αλλαγές στην παιδεία, τα απλήρωτα δεκάωρα θα ξηλωθούν τις πρώτες μέρες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις