Κόσμος

Σερβία – Κόσοβο: Μυρίζει «μπαρούτι» στα σύνορα με οδοφράγματα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Για τέταρτη συνεχή ημέρα παραμένουν αποκλεισμένες δύο συνοριακές διαβάσεις που συνδέουν το Κόσοβο με την κεντρική Σερβία και στην περιοχή… μυρίζει μπαρούτι.

Ο σερβικός πληθυσμός στο βόρειο Κόσοβο, αντιδρώντας στην απόφαση της Πρίστινας να μην επιτρέψει την είσοδο οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας, απέκλεισε στις 20 Σεπτεμβρίου με οδοφράγματα τις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ. Η είσοδος των οχημάτων από την Σερβία επιτρέπεται από άλλες συνοριακές διαβάσεις και αφού προηγουμένως οι οδηγοί αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες με προσωρινές που εκδίδονται επιτόπου από την συνοριακή αστυνομία του Κοσόβου πληρώνοντας το αντίτιμο των πέντε ευρώ για διάρκεια παραμονής εξήντα ημερών.

Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο από χθες άρχισαν να ενισχύουν τα οδοφράγματα με βαριά φορτηγά οχήματα που τοποθετήθηκαν κάθετα στην οδική αρτηρία που οδηγεί προς τις δύο αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις. Παράλληλα ενισχύεται και η παρουσία της αστυνομίας του Κοσόβου. Ισχυρές δυνάμεις τις μονάδας ειδικών επιχειρήσεων «Rosu» της αστυνομίας του Κοσόβου έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να αποτρέψουν ενδεχόμενη προσπάθεια των Σέρβων πολιτών να καταλάβουν τις συνοριακές διαβάσεις. Η κατάσταση στα σύνορα είναι τεταμένη ωστόσο δεν σημειώθηκαν μέχρι στιγμής σοβαρά επεισόδια ούτε συμπλοκές των Σέρβων με την αστυνομία. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι κατηγορεί το Βελιγράδι ότι υποκινεί τις αντιδράσεις των Σέρβων και δηλώνει πρόθυμος να αποσύρει το μέτρο για τις πινακίδες εφόσον και η Σερβία αποδεχθεί τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται στο Κόσοβο. Σημειώνεται ότι η Σερβία κατά την είσοδο οχημάτων από το Κόσοβο ζητάει την αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας με προσωρινές σερβικές πινακίδες. Το ίδιο μέτρο εφαρμόζει τώρα και η κυβέρνηση του Κοσόβου επικαλούμενη την αρχή της «αμοιβαιότητας». Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέρριψε την πρόταση του ‘Αλμπιν Κούρτι σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το Βελιγράδι αποδέχεται έμμεσα την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο Βούτσιτς αντιπρότεινε την επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και επίλυση του θέματος στις Βρυξέλες στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκάλυψη CNN: Το άγνωστο παρασκήνιο της διάσωσης του πιλότου από το Ιράν – Η καταστροφή των C-130 και η «μπλόφα»
Οι ιρανικές αρχές υποστήριξαν ότι τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις τους, ενώ ο Τραμπ δεν έκανε αναφορά σε απώλειες, τονίζοντας ότι «κανένας Αμερικανός στρατιωτικός δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε»
Τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η επιχείρηση των ΗΠΑ / Reuters 6
Νεκρός ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Φρουρών της Επανάστασης – Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό
Διπλωμάτες των ΗΠΑ, του Ιράν και χωρών της περιοχής συζητούν πιθανή κατάπαυση του πυρός για 45 ημέρες, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο οριστικό τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με το Axios
Επιθέσεις στη Βηρυτό 7
Μπαράζ απειλών Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο χρόνος λήγει την Τρίτη, θα σας ανατινάξουμε» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Το Ιράν προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των υποδομών του, η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί στοχεύοντας παρόμοιες υποδομές των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν αυτοάμυνα και όχι επιλογή
Ντόναλντ Τραμπ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο