Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Νέα μέτρα λίγο πριν τα Χριστούγεννα – Τι θα ισχύει με μάσκα, rapid test και εκδηλώσεις

Κορονοϊός: Νέα μέτρα Βρυξέλλες
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Ο κορονοϊός είναι… εδώ, η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς (σ.σ. ενδεικτικό είναι ότι «εντοπίστηκε» στα λύματα της Θεσσαλονίκης πριν καν καταγραφεί κρούσμα) και τα νέα μέτρα αποτελούν πια μονόδρομο.

Οι ειδικοί τα εισηγήθηκαν, οι αρμόδιοι υπουργοί θα τα αναλύσουν το πρωί της Πέμπτης, 23.12.2021, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης και μέσα στην ημέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα ανακοινώσει και επίσημα τα νέα μέτρα που ο ίδιος είχε προαναγγείλει στην Βουλή.

Βέβαια ο Θάνος Πλεύρης μίλησε για δέσμη μέτρων από τη νέα χρονιά, ωστόσο η κρισιμότητα της κατάστασης -ειδικά με την ανησυχία που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού- φαίνεται πως λειτούργησε καταλυτικά ώστε να επισπευσθεί το όλο ζήτημα και τελικά να έχουμε νέα μέτρα λίγο πριν τα φετινά Χριστούγεννα.

Όλα αυτά ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.641 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με 69 συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και 655 να μάχονται στις εντατικές (σ.σ. δείτε εδώ την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων).

Νέα μέτρα σε… δυο δόσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που σας μετέδωσε το newsit.gr από την πρώτη στιγμή, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης, 22.12.2021, εισηγήθηκε νέα μέτρα σε δύο φάσεις.

Click4more: Νέα μέτρα: Αυτές είναι οι μάσκες KN-95 που εισηγούνται οι ειδικοί για σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ

Αρχικά, τα εξής τρία για άμεση εφαρμογή:

  • Πρώτον, υποχρεωτικά μάσκα παντού και διπλή ή μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ95) για την είσοδο σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Δεύτερον, διενέργεια rapid test για όλους όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα την δεύτερη και την τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους στη χώρα.
  • Τρίτον, αναβολή όλων των ανοιχτών μαζικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών αγώνων, δηλαδή ξανά αγώνες χωρίς φιλάθλους στα γήπεδα.

Τα νέα μέτρα… της νέας χρονιάς

Από εκεί και πέρα, οι ειδικοί θα συνεδριάσουν ξανά μετά τα Χριστούγεννα, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ούτως ώστε να εισηγηθούν το δεύτερο πακέτο μέτρων για να τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου του 2022.

Επικρατέστερα είναι τα εξής:

  • Τέλος οι όρθιοι στα νυχτερινά κέντρα
  • 60% η πληρότητα στα καταστήματα
  • Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων μέχρι τις 00:00
  • Τέλος οι σχολικές εκδρομές

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το δεύτερο πακέτο μέτρων θα αφορά σε «οδηγίες» για κάθε δραστηριότητα, κρατώντας όμως πάντα την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτή, κάτι που αποτελεί εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης, την οποία επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Δείτε όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης

Ο κ. Γεωργιάδης «ξόρκισε» ουσιαστικά το ενδεχόμενο ενός νέου, καθολικού lockdown, μια πρόταση που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε επαναλάβει στην ίδια εκπομπή ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος δήλωσε χωρίς περιστροφές πως «αν δεν ήταν γιορτές θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα αύριο»!

Δείτε όσα είπε ο κ. Σαρηγιάννης

Πάντως, αφού είδαν το «φως» της δημοσιότητας οι προτάσεις των ειδικών για τα νέα μέτρα, ο κ. Σαρηγιάννης μίλησε και στον ΣΚΑΪ, όπου τόνισε πως μια εναλλακτική ώστε να αποφευχθεί το καθολικό lockdown θα ήταν μια δέσμη μέτρων ικανή να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως τα όσα προτείνουν οι ειδικοί κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Δείτε όσα είπε

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις