Πολιτική

Θάνος Πλεύρης για υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 ετών: Ποιοι θα εξαιρεθούν από τα πρόστιμα και πως

Κανονικά θα εφαρμοστούν να πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών από αύριο Δευτέρα 17/01 τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Open αναφέρθηκε επίσης για ποιους θα υπάρχει εξαίρεση από τα πρόστιμα ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μελετά αυτή τη στιγμή επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Αναφορικά με τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους 60αρηδες επεσήμανε πως «σε περίπτωση μη εμβολιασμού με την πρώτη και δεύτερη δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα που θα επιβληθεί από την ΑΑΔΕ αλλά θα κατευθυνθεί εξολοκλήρου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας».

Επίσης διευκρίνισε πως αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου και έχει κλείσει ραντεβού για τη δεύτερη τις επόμενες ημέρες, τότε δεν θα έχει πρόστιμο.

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε και για τις εξαιρέσεις από τα πρόστιμα λέγοντας πως  «οι συμπολίτες μας που έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και λόγω του φόρτου των κινητών μονάδων υγείας δεν κατέστη εφικτό να εμβολιαστούν καθώς και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει πλατφόρμα που έχει ανοίξει για να δηλώσουν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό. Επίσης, πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και οι επιτροπές κρίνουν πως δεν μπορούν να εμβολιαστούν».

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον τόνισε πως είναι πολύ μεταδοτική, αν και έχει μικρότερη νοσηρότητα, «γι αυτό και είχαμε τόσο γρήγορη αποκλιμάκωση κρουσμάτων».

Ακόμη ξεκαθάρισε πως μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όσους έχουν κλείσει 7μηνο από το εμβολιασμό τους και με τις δυο δόσεις, θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη καθώς δεν θα ανανεωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και αυτό «αφορά όλους τους ενήλικους».

Για το αν θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό σημείωσε πως «εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα».

Ο Θάνος Πλεύρης εκτίμησε πως μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της μετάλλαξης Όμικρον ενώ τα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης ανέρχονται στο 90% αν και στις νοσηλείες είναι μισό μισό με τη Δέλτα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης στο TikTok: Μπες κι εσύ στο axiologisi.ypes.gov.gr και δώσε τον βαθμό σου όπως στην Eurovision για να γίνουμε καλύτεροι
«Δίνουμε το πρώτο λόγο στους πολίτες για να αξιολογήσετε τις υπηρεσίες στο Δημόσιο αλλά και στον Δήμο σας», λέει στο βίντεο που «ανέβασε» στο TikTok ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης 3
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά για να ξεπεράσουμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες
«Η τεχνολογία και ειδικά η AI είναι επίσης μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επεισοδιακό φινάλε σε συνέντευξή της – «Σας καλέσαμε για 40 λεπτά και ήρθατε ένα τέταρτο πριν» – «Το θεωρώ μεγάλη αγένεια»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παραπονέθηκε ότι οι δημοσιογράφοι δεν τη ρώτησαν για συγκεκριμένα θέματα και εκείνοι της επισήμαναν ότι άργησε να πάει στο στούντιο
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής 19
Άρση ασυλίας για Παύλο Πολάκη και Έλενα Ακρίτα εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η υπόθεση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη μήνυση που του έχει υποβάλει η Αθηνά Λινού και της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Παύλος Πολάκης και η Έλενα Ακρίτα σε επιτροπή της Βουλής 4
Στέφανος Κασσελάκης: Ένοχος για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες – 30 μήνες φυλακή με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ
Η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή του Στέφανου Κασσελάκη επισημαίνοντας ότι «δεν είχε δόλο» - Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης
Eurokinissi 47
Κωστής Χατζηδάκης για ανομία στα πανεπιστήμια: Διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια, απόδοση ευθυνών και στους πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τον νόμο
«Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει»
Αστυνομική επιχείρηση σε υπό κατάληψη χώρο του ΑΠΘ 1