Κόσμος

Αιθιοπία: Σχεδόν το 40% του πληθυσμού της Τιγκράι δεν έχει επάρκεια τροφίμων – Μειώνουν τα γεύματα

Μετά από μια σύγκρουση 15 μηνών, περίπου το 40% των κατοίκων στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας δεν έχει επάρκεια τροφίμων όπως αναφέρει έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ.

Η υπηρεσία ρώτησε 980 νοικοκυριά σε όλη την περιοχή και βρήκε πως τα τρία τέταρτα των ανθρώπων χρησιμοποιούν ακραίες τεχνικές προκειμένου να τα βγάλουν πέρα όπως η μείωση του αριθμού των γευμάτων που λαμβάνουν καθημερινά.

Ο πόλεμος ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020 και σε αυτόν αντιπαρατίθενται η αιθιοπική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της εναντίον των δυνάμεων της Τιγκράι που είναι πιστές στο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού του Τιγκράι (TPLF), το κόμμα που ελέγχει την περιοχή Τιγκράι.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων σε τρεις περιοχές της Αιθιοπίας και στο γειτονικό Σουδάν.

Η έκθεση δημοσιοποιείται καθώς αυξάνονται εκ νέου οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την ανθρωπιστική πρόσβαση στην περιοχή Τιγκράι.

Το WFP ανέφερε σήμερα πως παρότι η ικανότητα εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής να εισέλθουν στην Τιγκράι βελτιώθηκε στη διάρκεια των θερινών μηνών και “κράτησε μακριά την πείνα” για τους ανθρώπους εκεί, καμία αυτοκινητοπομπή μεταφοράς βοήθειας δεν έχει φθάσει στην Τιγκράι από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η αιθιοπική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως 43 φορτηγά θα παρέδιδαν τρόφιμα και άλλη βοήθεια στην Τιγκράι, όμως κανένα φορτηγό δεν έφθασε εκεί καθώς μαίνονταν συγκρούσεις στα σύνορα ανάμεσα στις επαρχίες Αφάρ και Τιγκράι. Σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω συγκρούσεων, την ευθύνη για τις οποίες επέρριψε στο TPLF.

Γιατρός στο νοσοκομείο Ayder Referral στην περιφερειακή πρωτεύουσα της Τιγκράι Μεκέλε δήλωσε πως το προσωπικό του νοσοκομείου δεν έχει πληρωθεί εδώ και οκτώ μήνες. Παιδιά γιατρών και νοσηλευτών εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω υποσιτισμού και μέλη του προσωπικού κατέφυγαν στην επαιτεία για τρόφιμα, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο γιατρός στο Reuters.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανέφερε σήμερα πως όλες οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής που λειτουργούν στην Τιγκράι δεν έχουν πλέον καύσιμα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τριπλή γεωπολιτική πίεση: Πώς Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα δοκιμάζουν τα όρια της Ευρώπης
Σε έναν κόσμο που ελέγχεται από Πεκίνο, Ουάσινγκτον και Μόσχα, η ΕΕ περνά περίοδο ιστορικής ευαλωτότητας και δεν είναι έτοιμη για τις θυσίες που απαιτεί η νέα εποχή αντιπαραθέσεων, αναλύει το Le Point.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα για ανάπτυξη στρατού στη Γάζα – Ο Τραμπ ευχαριστεί και την Ελλάδα
Η Χαμάς από την πλευρά της απέρριψε την ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του σχεδίου ψηφίσματος που υπέβαλαν οι ΗΠΑ για την έγκριση μιας Διεθνούς Δύναμης στη Γάζα
Λήψη από drone δείχνει την καταστροφή σε μία κατοικημένη γειτονιά, στην πόλη της Γάζας
Ο Νετανιάχου καταδίκασε την επίθεση σε παλαιστινιακή κοινότητα στη Δυτική Όχθη: «Είναι μια χούφτα εξτρεμιστές»
Η επίθεση σημειώθηκε αφότου εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να κατεδαφίσουν και να εκκενώσουν το φυλάκιο του εβραϊκού οικισμού Τζουρ Μισγάβι
Λωρίδα της Γάζας