Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία – Unicef: Κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί γίνεται πρόσφυγας

Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο που περνά ένα παιδί στην Ουκρανία γίνεται πρόσφυγας, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef. Τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου 1,4 εκατομμύριο παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ουκρανία, κατά μέσο όρο 73.000 την ημέρα.

Αυτό σημαίνει, 55 το λεπτό ή «πρακτικά ένα παιδί το δευτερόλεπτο», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φύγει από την Ουκρανία ξεπερνά τα 2,95 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που έγινε σήμερα περίπου στις 12:00.

«Αυτή η κρίση, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται και την κλίμακά της, είναι πρωτοφανής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε ο Έλντερ.

Ο εκπρόσωπος της Unicef, απηχώντας τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε ότι αυτά τα παιδιά «διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πέσουν θύματα χωρισμού, βίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και διακίνησης».

«Πλέον φτάσαμε το όριο των 3 εκατομμυρίων σε ό,τι αφορά την κίνηση του πληθυσμού εκτός Ουκρανίας», επιβεβαίωσε και ο Πολ Ντίλον, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τη Γενεύη στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Από τους σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, οι 157.000 είναι πολίτες άλλων χωρών, διευκρίνισε ο ΔΟΜ.

Η Πολωνία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό των προσφύγων, σχεδόν τους μισούς. Σύμφωνα με την UNHCR, 1,79 εκ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στη χώρα μέχρι στιγμής από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία έχουν υποδεχθεί επίσης Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ περίπου 300.000 έχουν κατευθυνθεί προς τη δυτική Ευρώπη προκειμένου να ενωθούν με συγγενείς ή φίλους που ζουν εκεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει χάρτη με την περιοχή που έχει υπό τον έλεγχό του στον νότιο Λίβανο
Ο IDF έχει καταστρέψει λιβανέζικα χωριά στην περιοχή, για να προστατεύσουν τις βόρειες ισραηλινές πόλεις από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ ενώ έχει δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε Συρία και Γάζα
Χάρτης του IDF για τον νότιο Λίβανο
Γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία επιβεβαιώνει ότι πλοίo της δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά στα Στενά του Ορμούζ
Εμπορικά πλοία δέχτηκαν πυρά και απειλές από τον ιρανικό στρατό καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ, αφού η Τεχεράνη έκλεισε εκ νέου την κρίσιμη εμπορική οδό μετά από σύντομο άνοιγμα
FILE PHOTO: Oil tankers pass through the Strait of Hormuz, December 21, 2018. REUTERS/Hamad I Mohammed/File Photo
Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν: Ο Τραμπ παραμένει αισιόδοξος για συμφωνία, παγίδα «βλέπει» η Τεχεράνη - «Θα μας χτυπήσουν»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ιρανική αντιπροσωπία να μην μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ - Επικοινωνία του Σεχμπάζ Σαρίφ με τον Μασούντ Πεζεσκιάν - «Η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει» λέει ο Νετανιάχου
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Αμερικανοί πεζοναύτες σταμάτησαν ιρανικό πλοίο που προσπαθούσε να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό
Ο Τραμπ σημείωσε ότι το πλοίο βρίσκεται πλέον στα χέρια των δυνάμεων των Αμερικανών Πεζοναυτών - «Κρατάμε το πλοίο και ελέγχουμε τι υπάρχει στο κατάστρωμα», έγραψε
Ντόναλντ Τραμπ
Εκλογές στη Βουλγαρία: Προηγείται ο φιλόρωσος Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με τα exit polls
O Ρούμεν Ράντεφ ήταν πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας και παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2026 - Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για όγδοη φορά μέσα σε πέντε χρόνια για τις βουλευτικές εκλογές
Rumen Radev, former Bulgarian president and leader of Progressive Bulgaria coalition, votes during the parliamentary election, in Sofia, Bulgaria, April 19, 2026. REUTERS/Stoyan Nenov TPX IMAGES OF THE DAY