Κόσμος

ΝΑΤΟ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αίτηση ένταξης της Σουηδίας

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για τη Σουηδία να υποβάλλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις δηλώσεις της πρωθυπουργού, Μαγκνταλένα Άντερσον, η οποία είπε ότι «βλέπουμε ότι η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Γίνονται διάφορες συζητήσεις και, αναλόγως του πώς θα τελειώσουν αυτές οι συζητήσεις, θα δούμε και ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για τη Σουηδία».

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και συζήτησε την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τα ερωτήματα που προκαλεί για την ασφάλεια της υπόλοιπης Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η κυρία Άντερσον από την πλευρά της σημείωσε ότι η χώρα της δεν βλέπει τον εαυτό της ως «μοντέλο» για την Ουκρανία – «μετά την ένταξη στην ΕΕ δεν είμαστε πλέον πραγματικά ουδέτεροι, απλώς δεν ανήκουμε σε κάποια στρατιωτική συμμαχία», παραδέχτηκε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με όσα είχε πει η ίδια η Μαγκνταλένα Άντερσον πριν 20 ημέρες περίπου για την περίπτωση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι μια τέτοια περίπτωση θα «αποσταθεροποιούσε την τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη».

«Εάν η Σουηδία επέλεγε να στείλει ένα αίτημα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και θα αύξανε την ένταση», είχε πει στους δημοσιογράφους η Σουηδή πρωθυπουργός.

Η Ρωσία παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης – Τι πρέπει να αλλάξει στην ΕΕ

Η Ρωσία παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης και θα υποστεί η ίδια τις πιο σοβαρές επιπτώσεις, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η εγγύηση ασφάλειας είναι για την Ευρώπη ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής, στο οποίο είχε συμφωνήσει και η Μόσχα. Επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη διεύρυνσή της και ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει η ΕΕ, ο καγκελάριος δήλωσε ότι τόσο για τη Γερμανία όσο και για τη Σουηδία είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές προκειμένου να είμαστε ικανοί για νέα διεύρυνση. «Οι συνομιλίες για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, διότι κάθε καθυστέρηση καθιστά τα Δυτικά Βαλκάνια ευάλωτα σε εξωτερικές επιρροές», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

«Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν το 1990 ότι η ανάγκη για εγγύηση ασφάλειας στην Ευρώπη αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής. Η Μόσχα παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης. Και σε αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο μία απάντηση. Πρώτον, καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Δεύτερον, ενισχύουμε τους εαυτούς μας τόσο ώστε να μη συμβεί μια επίθεση εναντίον της ΕΕ ή των χωρών του ΝΑΤΟ, επειδή είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να απαντήσουμε», δήλωσε ο κ. Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον. Απευθυνόμενος στην κυρία Άντερσον, ο Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε ακόμη συμπαράσταση, σε περίπτωση που η Σουηδία δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.

Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πάντως επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων από την Ουκρανία μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Ο κ. Σολτς δήλωσε ότι οι εταίροι έκαναν ήδη ένα βήμα προς μια βασική συμφωνία, έπειτα από σχετική γερμανοπολωνική πρωτοβουλία. «Αναφέρονται όμως σε κάτι που όλοι έχουν υποσχεθεί αφηρημένα. Τώρα όμως πρέπει να γίνει συγκεκριμένο. Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί το 2015», τόνισε από την άλλη πλευρά η Σουηδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η χώρα της ανέλαβε τότε το 12% των προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να κάνει τώρα. Η Σουηδία ωστόσο θα είναι ασφαλώς «μέρος της λύσης» του προβλήματος, διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Βλέπουν» δάχτυλο Πούτιν πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Χίθροου - Προς ακύρωση οι μισές πτήσεις της Κυριακής
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρίχνει ένα βότσαλο στη γεωπολιτική και στρατιωτική λίμνη του ΝΑΤΟ και παρακολουθεί τους κυματισμούς των αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν», λέει πρώην αξιωματικός της MI6
Ταξιδιώτες περιμένουν στην ουρά για να κάνουν check-in στον τερματικό σταθμό 4 του αεροδρομίου Χίθροου μετά την κυβερνοεπίθεση
9
Bloomberg: Με τις «ευλογίες» του Τραμπ ο Ερντογάν κλείνει συμφωνίες – μαμούθ για περισσότερα F-16, 250 Boeing και «βλέπει» F-35
Στο τραπέζι της συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν θα βρεθούν συμφωνίες στον τομέα της άμυνας αλλά και της ενέργειας, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 4