Κόσμος

Οι ΗΠΑ περιμένουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις μετά τη δολοφονία αλ Ζαουάχρι

Η απόφαση των ΗΠΑ να εξοντώσουν τον αρχηγό της Αλ Κάιντα και Αϊμάν αλ Ζαουάχρι θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντίποινα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ήδη τι περιμένει.

Οι ΗΠΑ σκότωσαν με χτύπημα ακριβείας τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τον άνθρωπο που διαδέχτηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, ενώ εκείνος βρισκόταν σε σπίτι στην Καμπούλ του Αφγανιστάν.

Πλέον, η Ουάσινγκτον περιμένει αναζωπύρωσης των «τρομοκρατικών ενεργειών» εναντίον Αμερικανών πολιτών ή αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος αντιαμερικανικής βίας μετά τον θάνατο του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι την 31η Ιουλίου 2022», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

«Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις (…) εναντίον Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών συμφερόντων σε πολλές περιοχές του κόσμου», συνεχίζει το κείμενο.

«Οι επιθέσεις αυτές μπορεί να πάρουν διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων καμικάζι, δολοφονιών, απαγωγών, αεροπειρατειών και βομβιστικών ενεργειών», διευκρινίζεται.

Ο Αιγύπτιος γιατρός Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011, σκοτώθηκε στο μπαλκόνι του τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε πλήγμα αμερικανικού UAV, ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα με έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Άφαντος για πάνω από 10 χρόνια, ο Ζαουάχρι θεωρείτο πως ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ καταδίκασε χθες Τρίτη (02.08.2022) το πρωί την «αεροπορική επίθεση» που απέδωσε σε «αμερικανικά» UAVs, χωρίς να μιλήσει για θύματα ή να αναφέρει το όνομα του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απηύθυνε «σθεναρή παρότρυνση» στους πολίτες των ΗΠΑ να «διατηρούν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης» στα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το ζεύγος Ομπάμα θα συναντούσε τον σκηνοθέτη Ρομπ Ράινερ και τη σύζυγό του τη νύχτα που δολοφονήθηκαν
«Πάντα ήταν άνθρωποι με πάθος που, σε μια εποχή που δεν υπάρχει πολύ θάρρος,ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν με πράξεις αυτά που τους ενδιέφεραν», απκάλυψε η Μισέλ Ομπάμα
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην «πρώτη κυρία», Μισέλ Ομπάμα
Κινδυνεύει να χάσει το χέρι του ο ήρωας της επίθεσης του Σίδνεϊ - «Πάω να τους σώσω» είπε πριν ακινητοποιήσει τον δράστη
Οι φωτογραφίες του από το νοσοκομείο - Αναμένεται να κάνει νέα χειρουργεία για να σώσει το αριστερό χέρι του - «Δεν μετανιώνω» τονίζει στις πρώτες δηλώσεις του μετά το αιματοκύλισμα
Anthony Albanese