Κόσμος

Σομαλία: Μεγάλη αύξηση του υποσιτισμού – «Μισό εκατομμύριο παιδιά αντιμέτωπα με τον θάνατο»

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των μικρών παιδιών στη Σομαλία που αντιμετωπίζουν σοβαρό οξύ υποσιτισμό, καθώς έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο, ένα επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με εκείνο του λιμού του 2011 στη διάρκεια του οποίου δεκάδες χιλιάδες παιδιά πέθαναν-ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

“Έχουμε πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά αντιμέτωπα με θάνατο που μπορεί να προληφθεί. Είναι ένας εφιάλτης σε αναμονή”, είπε ο Τζέιμς Έλντερ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, της UNICEF, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη προσθέτοντας ότι ο αριθμός αυτός δεν έχει καταγραφεί σε καμία χώρα αυτό τον αιώνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι τμήματα της Σομαλίας θα πληγούν από λιμό μέσα στους επόμενους μήνες καθώς η περιοχή του Κέρατος της Αφρικής αντιμετωπίζει για πέμπτη συναπτή χρονιά ξηρασία.

Το 2011 ο λιμός στη Σομαλία είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά ήταν παιδιά.

Υπάρχουν πάνω από 513.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών που αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό οξύ υποσιτισμό, είπε ο Έλντερ, που σημαίνει ότι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες όπως ιλαρά, ελονοσία και χολέρα οι οποίες εξαπλώνονται στη χώρα.

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 33% στον αριθμό των παιδιών που κινδυνεύουν από τον Ιούνιο.

Η UNICEF δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περισσότερα από 700 παιδιά έχουν πεθάνει σε κέντρα σίτισης όλης της χώρας.

Όπως είπε ο Έλντερ, πολλά από αυτά τα κέντρα βρίσκονται στο μέγιστο της χωρητικότητάς τους και βρέφη λαμβάνουν θεραπεία στο πάτωμα.

“Υπάρχουν παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς θεραπεία, που κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα σε λίγες ώρες”, προειδοποίησε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, ο Πέτερ Μάουρερ, έκανε σήμερα έκκληση για ταχύτερη δράση από την διεθνή κοινότητα επισημαίνοντας ότι μέχρι να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον υποσιτισμό στη Σομαλία θα έχουν ήδη πεθάνει υπερβολικά πολλοί άνθρωποι.

Ο Φραντσέσκο Ρόκο, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου απηχεί τις ανησυχίες του Μάουρερ προειδοποιώντας ότι περί τις 24 χώρες της Αφρικής αντιμετωπίζουν την σοβαρότερη κρίση υποστιτισμού εδώ και δεκαετίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασιλική οικογένεια των Εμιράτων δεν έχασε την ψυχραιμία της - Έπινε καφέ μετά τις ιρανικές επιθέσεις
«Έτσι καθησυχάζεις ένα έθνος χωρίς να πεις λέξη.  Δυνατή κίνηση» σχολιάστηκε για τα πλάνα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Δείτε βίντεο
FILE PHOTO: People shop ahead of the holy month of Ramadan at the Mall of the Emirates in Dubai, United Arab Emirates, March 22, 2023. REUTERS/ Abdel Hadi Ramahi/File Photo
Politico: Γιατί ο θάνατος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χτυπάει τον Πούτιν «εκεί που πονάει»
Ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι οι δικτάτορες που συγκεντρώνουν τόση δύναμη, τείνουν να εγκαταλείπουν την εξουσία με έναν από δύο τρόπους: «Είτε με χειροπέδες είτε μέσα σε ένα φέρετρο»
In this picture released by an official website of the office of the Iranian supreme leader, Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei, right, speaks with Russia's President Vladimir Putin, in Tehran, Iran, Friday, Sept. 7, 2018. A portrait of the late Iranian revolutionary founder Ayatollah Khomeini hangs on the wall. (Office of the Iranian Supreme Leader via AP) 5
Τι είναι το πυραυλικό σύστημα Patriot που στέλνει η Ελλάδα στην Κάρπαθο
Πρόκειται για το σημαντικότερο αμυντικό πυραυλικό σύστημα του αμερικανικού στρατού - Μια συστοιχία Patriot είναι ιδιαίτερα ακριβή, με την πλήρη εγκατάσταση των εκτοξευτών, των ραντάρ και των πυραύλων αναχαίτισης να κοστίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια
FILE - A Patriot missile mobile launcher is displayed outside the Fort Sill Army Post near Lawton, Okla., on March 21, 2023. (AP Photo/Sean Murphy, File)