Κόσμος

Ιταλία: Τα ονόματα που θα συνθέσουν τη νέα κυβέρνηση

Στα άτομα που θα συγκροτήσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα στην Ιταλία αναφέρονται τα ΜΜΕ της χώρας μετά τη συνάντηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την Τζόρτζια Μελόνι.

Η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι αναμένεται να εξασφαλίσει πέντε υπουργεία. Τα ονόματα στα οποία γίνεται αναφορά, σύμφωνα και με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, είναι εκείνο της Ελιζαμπέτα Καζελάτι (πρώην προέδρου της γερουσίας) για το υπουργείο Δικαιοσύνης, της Άννα-Μαρία Μπερνίνι (πρώην εκπροσώπου του κόμματος στην γερουσία) για το υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και του Τζιλμπέρτο Πικέτο για το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, «φαβορί» παραμένει ο συντονιστής της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Το κόμμα του “καβαλιέρε” ενδέχεται επίσης να εξασφαλίσει το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.

Όσο για τη Λέγκα, μέχρι αυτήν τη στιγμή, ο γραμματέας της Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να αναλάβει υπουργός Υποδομών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Παράλληλα, η Λέγκα είναι πιθανό να «κερδίσει τη μάχη» για το υπουργείο Γεωργίας (με τον σημερινό υφυπουργό του, Τζανμάρκο Τσεντινάιο), το υπουργείο Περιφερειακών Υποθέσεων με το γνωστό στέλεχος του κόμματος Ρομπέρτο Καλντερόλι, το υπουργείο Εσωτερικών με τον νομάρχη Ματέο Πιαντεντόζι (πρώην υπεύθυνο του ιδιαίτερου γραφείου του Σαλβίνι).

Από τη Λέγκα, αναμένεται να προέλθει και ο υπουργός Παιδείας ή αρμόδιος για τα «οικογενειακά θέματα», ενώ για το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών γίνεται αναφορά στο όνομα του Τζανκάρλο Τζορτζέτι, ο οποίος διατηρεί ισχυρό φιλοευρωπαϊκό προφίλ.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα της Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, θεωρείται πιθανή η υπουργοποίηση του Αντόλφο Ούρσο (υπουργείο Άμυνας), του πρώην δικαστικού Κάρλο Νόρντιο (υπουργείο Δικαιοσύνης), του συνιδρυτή του κόμματος, Γκουίντο Κροζέτο ( υπουργείο Ανάπτυξης) και του Ραφαέλε Φίτο (υπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων).

Η Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa θέλει να πάρει μαζί της ως υφυπουργό παρά τη προεδρία της κυβέρνησης, τον έμπιστο συνεργάτη της, Τζοβανμπατίστα Φατσολάρι, ενώ σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα υπερισχύσει ο υποψήφιος της Φόρτσα Ιτάλια ή των Αδελφών της Ιταλίας.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης είναι πιθανό να λάβει χώρα τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου. Μέχρι την παρουσίαση της λίστας των υπουργών της Μελόνι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα (ενδεχομένως μέσα στο Σαββατοκύριακο) μπορεί να υπάρξει σειρά αλλαγών, με αποκλεισμούς, «διορθώσεις» και αντικαταστάσεις της τελευταίας στιγμής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνεχίζεται το θρίλερ για την 15χρονη Ελληνίδα στην τραγωδία του Κραν Μοντανά - «Προσευχηθείτε για την Αλίκη», λέει ο αδελφός της
Η αγωνία δεν έχει τέλος για την οικογένεια της Αλίκης Καλλέργη που είναι αγνοούμενη από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο κλαμπ - Ποινική έρευνα κατά των ιδιοκτητών του μπαρ
Ο Ρομαίν και η 15χρονη αδερφή του Αλίκη που αγνοείται μετά τη φωτιά στο Κραν Μοντανά
Ζοράν Μαμντάνι: Πράξη πολέμου και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο
Να σημειωθεί ότι η πόλη της Νέας Υόρκης φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα Βενεζουελάνων, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα
Ζοχράν Μαμντάνι