Ελλάδα

Αρχαία Ήλιδα – Αρχαία Ολυμπία: Το πέρασμα σε μια άλλη Ελλάδα

Αρχαία Ολυμπία και Αρχαία Ήλιδα. Ένα ταξίδι στο χρόνο σε δύο από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Μια αισθαντική αναδρομή στη μαγεία του παρελθόντος.

Μεγαλοπρεπείς ναοί, ιερά, ο τόπος των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός στο αποκορύφωμά του. Αρχαία Ολυμπία και Αρχαία Ήλιδα. Τα αξιοθαύμαστα αυτά μνημεία του νομού Ηλείας, στην Πελοπόννησο, που -εν μέρη- σώθηκαν στο χρόνο, εμπνέουν, χιλιάδες χρόνια μετά.

Το ταξίδι που ακολουθεί είναι διαφορετικό από αυτά που μπορεί να πραγματοποιήσεις στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι και μοναδικό…

Το ταξίδι μας ξεκινάει από την Ήλιδα (ή Ήλις), μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες της Πελοποννήσου. Μια πόλη-κράτος που έπαιξε καθοριστική σημασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς τους διοργάνωνε.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, τοποθετείται στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού και ρέει δίπλα από το γυμνάσιο: «ῥεῖ δὲ διὰ τῆς πόλεως ὁ Πηνειὸς ποταμὸς παρὰ τὸ γυμνάσιον αὐτῆς».

Βάσει της μυθολογίας, εκείνος που την ανακάλυψε ήταν ο Αέθλιος, ο πρώτος βασιλιάς της Ήλιδας. Άλλοι σπουδαίοι βασιλείς της, ήταν ο Πέλοπας, ο Οινόμαος και ο Ίφιτος.

Η Ήλιδα ήταν η πόλη-κράτος διοργανώτρια των Πανελλήνιων Αγώνων «Τα Ολύμπια» από το 776 π.Χ. έως το 393 μ.Χ. και κατοικούταν από τους Επειούς.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μακελειό στα Βορίζια: Ψάχνουν τα χέρια όλων για πυρίτιδα – Αναζητούνται τα όπλα από την ανταλλαγή πυρών
Άγνωστο παραμένει το σε ποιους ανήκαν τα όπλα από τα οποία δολοφονήθηκαν ο Φανούρης Καργάκης και η Ευαγγελία Φραγκιαδάκη - Μετά την κηδεία της 56χρονης αναμένεται να παραδοθούν οι 3 εμπλεκόμενοι
Μακελειό στα Βορίζια
Παρέμβαση του ΣτΕ για την καθυστέρηση κατεδάφισης του ξενοδοχείου Coco-Mat κοντά στην Ακρόπολη
Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατήγγειλε εκ νέου τη μη εκτέλεση της απόφασής του του 2019, με την οποία είχε διατάξει την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων του παράνομου ξενοδοχείου στην ιστορική περιοχή Μακρυγιάννη
Συμβούλιο της Επικρατείας