Κόσμος

ΗΠΑ: Άλλαξε πορεία το μπαλόνι της Κίνας – Το Πεντάγωνο είναι σίγουρο ότι πρόκειται για κατασκοπευτικό

Άλλαξε πορεία το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας και πλέον πετά προς τα ανατολικά αλλά παραμένει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, περίπου 60.000 πόδια πάνω από το κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα (3.2.2023) το Πεντάγωνο και διευκρίνισε ότι μπορεί να παραμείνει εκεί για λίγες ακόμη ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου των ΗΠΑ, ο στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ, αρνήθηκε να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκεται το μπαλόνι της Κίνας, λέγοντας ότι δεν θέλει να μπει σε έναν κύκλο ενημερώσεων «ώρα με την ώρα».

Ο ίδιος τόνισε πως το μπαλόνι έχει ένα μεγάλο ωφέλιμο φορτίο και κάτω από αυτό υπάρχει ένα εξάρτημα παρακολούθησης αλλά δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος και όσοι θέλουν μπορούν να κοιτούν ψηλά.

Το Πεντάγωνο, εξήγησε, δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι το μπαλόνι φέρει πυρηνικό ή ραδιενεργό υλικό, ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν αντιδράσει έντονα, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

Από τη μεριά της, η Κίνα ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τις ΗΠΑ, μιλώντας για ένα «μη στρατιωτικό» αερόπλοιο που παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο αφού παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του και πως κάνει μετεωρολογικές έρευνες.

Ερωτηθείς για την κινεζική μεταμέλεια, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου απάντησε: «Το γεγονός είναι ότι πρόκειται για ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι», αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει χθες πως παρακολουθεί το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, διαβεβαιώνοντας πως δεν εγείρει κάποια «απειλή».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στρατιωτικά ηγετικά στελέχη εξέτασαν το ενδεχόμενο να το καταρρίψουν πάνω από τη Μοντάνα την Τετάρτη, αλλά τελικά συνέστησαν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην προχωρήσουν με αυτή την επιλογή, λόγω του κινδύνου ασφαλείας από συντρίμμια.

Ωστόσο στη σημερινή του ενημέρωση ο Ράιντερ ανέφερε ότι το Πεντάγωνο επανεξετάζει τις επιλογές του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει η τραγική ιστορία του 15χρονου που πέθανε από σκληρά challenges στο ίντερνετ: «Τον βασάνιζαν για 50 ημέρες» λέει ο πατέρας του
Ο 15χρονος πέθανε λόγω του blackout challenge, δηλαδή ασφυξίας στον εαυτό του για να νιώσει μία σύντομη ζάλη - «Αν ήξερα όλα αυτά που ξέρω σήμερα, ο Χριστόφορός μου θα ήταν παρών» λέει ο πατέρας του παιδιού
15χρονος
Πώς ο Τραμπ πέρασε μέσα σε 24 ώρες από το να απειλεί με εξόντωση το Ιράν στο να συμφωνήσει σε εκεχειρία 2 εβδομάδων
O Τραμπ ενδέχεται να έκανε πίσω εξαιτίας μιας απλής πραγματικότητας: H κλιμάκωση θα μπορούσε να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε έναν «ατέρμονο πόλεμο», όπως εκείνους που ταλαιπώρησαν τους προκατόχους του
Ντόναλντ Τραμπ 6