Κόσμος

Η Σερβία διαψεύδει πως στέλνει όπλα στον Ουκρανικό στρατό – «Καμία εμπλοκή στον πόλεμο»

Η Σερβία διαψεύδει τα δημοσιεύματα που θέλουν το Βελιγράδι να προμηθεύει με όπλα τον Ουκρανικό στρατό στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς ξεκαθάρισε πως «η Σερβία δεν έχει καμία εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία» μετά από τη δημοσίευση απόρρητου εγγράφου που διέρρευσε από το αμερικανικό Πεντάγωνο και το οποίο κατατάσσει την Σερβία στις «χώρες που έδωσαν την συγκατάθεση τους για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία».

«Το έχουμε διαψεύσει τουλάχιστον δέκα φορές, θα το πράξουμε ακόμη μια φορά. Η Σερβία δεν πούλησε, ούτε θα πουλήσει όπλα στην ουκρανική ή τη ρωσική πλευρά αλλά ούτε και στις χώρες που τις περιβάλλουν. Κάποιοι προφανώς προσπαθούν να παρασύρουν τη Σερβία σ’ αυτήν τη σύγκρουση, αλλά εμείς αντιστεκόμαστε ακολουθώντας τη σταθερή μας στάση που είναι η ουδετερότητα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να αγοράζουν τα όπλα από τη Σερβία κάποιες τρίτες χώρες και στη συνέχεια να τα προωθούν στον ουκρανικό στρατό, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες.

Το θέμα της πώλησης σερβικών πυρομαχικών στην Ουκρανία προέκυψε για πρώτη φορά στα τέλη του 2022 όταν ρωσικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν βίντεο από επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού όπου διακρίνεται ότι τα βλήματα των όλμων είναι σερβικής προέλευσης. Το σερβικό υπουργείο Άμυνας και η στρατιωτική βιομηχανία “Krusik” που παράγει τα συγκεκριμένα βλήματα διέψευσαν τα ρωσικά δημοσιεύματα και ισχυρίστηκαν ότι δεν έγινε εξαγωγή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

Στις 2 Μαρτίου του 2023 η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως υπάρχουν πληροφορίες για χρήση σερβικού πολεμικού υλικού από τον ουκρανικό στρατό. Το Βελιγράδι προέβη σε νέα διάψευση δια στόματος του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σημειώνεται ότι η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ από την άλλη έχει υπερψηφίσει όλες τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τις οποίες καταδικάζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος 1
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα