Πολιτική

Αυτές είναι οι βασικές διατάξεις του επικείμενου νομοσχεδίου υπέρ των εργαζομένων

Τις βασικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βασικός κορμός του οποίου είναι η ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, ανέλυσε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ1.

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, δημιουργούνται καθαρές σχέσεις μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, «έτσι ώστε τελικά και η επιχείρηση να μπορεί να βάζει τα πράγματα σε τάξη και ο εργαζόμενος να λαμβάνει όλα αυτά που δικαιούται». Μάλιστα, τόνισε ότι οι διατάξεις του είναι υπέρ των εργαζομένων, χωρίς να βλάπτεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας εστίασε σε ορισμένες ρυθμίσεις, αναφέροντας τα εξής:

«- Θα δίνεται η ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζομένους. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν, ότι υπάρχει ανάγκη να δουλέψει. Θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές. Άρα, δεν θα είναι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πάρει άλλους από αυτούς που έχει δηλώσει. Είναι μία ρύθμιση εξαιρετικά υπέρ των εργαζομένων, ώστε να μην μπορεί ο εργαζόμενος να είναι στο έλεος της μαύρης εργασίας. Η μαύρη εργασία βλάπτει πρωτίστως τον εργαζόμενο και δευτερευόντως όλη την οικονομία.

– Επίσης, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να κάνει μία επιπλέον σύμβαση εργασίας, υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπερνάει τα ελάχιστα όρια ξεκούρασης, που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή τις 11 ώρες ξεκούρασης το 24ωρο. Αυτή η ρύθμιση θα δώσει το δικαίωμα στους εργαζόμενους που θέλουν να αυξήσουν νόμιμα το εισόδημά τους και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

– Με την ευρωπαϊκή οδηγία, το όριο του δόκιμου εργαζομένου από 12 μήνες γίνεται έξι μήνες.

– Σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες, για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται “μαύρα”. Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησής του, προσαυξημένο κατά 40%.

Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να χρησιμοποιούν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας απαλλάσσονται σχεδόν από το σύνολο της γραφειοκρατίας στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”. Δεν θα χρειάζεται να κάνουν προαναγγελία υπερωριών κλπ. Άρα, ελαφρύνεται πολύ το γραφειοκρατικό κόστος της επιχείρησης, αν επιλέξει να εφαρμόσει την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και μπορούμε να την ελέγξουμε στο πόσο χρησιμοποιεί τον κάθε εργαζόμενο και ποιους εργαζόμενους έχει.

Θεσπίζεται ως ποινικό αδίκημα η παρεμπόδιση της εισόδου μίας εταιρείας από συνδικαλιστικές δράσεις. Εάν οι εργαζόμενοι θέλουν να απεργήσουν, θα απεργούν. Εάν οι εργαζόμενοι, όμως, θέλουν να δουλέψουν, θα δουλέψουν. Διά της βίας, δεν θα εμποδίζεται κανένας για τίποτα – ούτε για να μην απεργήσει ούτε για να απεργήσει», διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Οι εκκρεμείς συντάξεις διαρκώς μειώνονται. Οι εκκρεμείς συντάξεις του μηνός Ιουλίου ήταν περίπου 32.000. Ο στόχος που έχει τεθεί, είναι, στο τέλος του χρόνου, να βρισκόμαστε κάτω από τις 25.000. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Πιστεύω ότι με τις αυτοματοποιήσεις, που έχουμε βάλει εμπρός και δουλεύουν με μεγάλη ταχύτητα, θα τον πετύχουμε».

Για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα νησιά και στους παραθαλάσσιους προορισμούς, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Αυτό το καλοκαίρι κάναμε ρεκόρ ελέγχων. Θέλω να ευχαριστήσω την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και τους ελεγκτές, οι οποίοι δούλεψαν με αυταπάρνηση. Δεν υπάρχει νησί που δεν πήγαν. Κάναμε πολλούς ελέγχους, μπήκαν αναγκαστικά αρκετά πρόστιμα και συνεχίζουμε. Δυστυχώς, βρήκαμε πολλές περιπτώσεις και αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μακάριος Λαζαρίδης για σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΑ: «Γνώριζε ο Ανδρουλάκης για τη στενή του συνεργάτιδα;»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ συνέδεσε την υπόθεση των «μαϊμού» επιδομάτων με «πρωτοκλασάτο» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τη Χαριλάου Τρικούπη σε «λιγότερη υποκρισία και περισσότερη αυτοκριτική»
Μακάριος Λαζαρίδης
Βασίλης Κικίλιας για ναυάγιο στη Χίο: Η ΕΔΕ προχωρά από αυτούς που έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη
Ο υπουργός Ναυτιλίας τονίζει ότι εξελίσσεται παράλληλα και η δικαστική διερεύνηση, δηλώνει στήριξη στο Λιμενικό και απορρίπτει λογικές «παρεμβάσεων» και «ανοιχτών συνόρων»
Βασίλης Κικίλιας
Θάνος Πλεύρης: Συνεργασία με τέσσερις χώρες για κέντρα επιστροφής μεταναστών εκτός ΕΕ
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ότι η Ελλάδα συντονίζεται με Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Δανία, με στόχο την ενίσχυση των επιστροφών απορριφθέντων αιτούντων άσυλο
Θάνος Πλεύρης
Αλεξάνδρα Σδούκου για υπόθεση ΟΠΕΚΑ: Αυτές τις αποκριές το ΠΑΣΟΚ ντύνει τις υποθέσεις των στελεχών του «γαλάζια σκάνδαλα»
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μιλά για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και αφήνει αιχμές για «έλλειψη αυτοκριτικής» στη Χαριλάου Τρικούπη
Αλεξάνδρα Σδούκου
ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη για την on air κόντρα με Παπαχλιμίντζο: Αυταρχισμός και αλαζονεία από τους υπουργούς της ΝΔ απλά και μόνο στο άκουσμα ερωτήσεων
Η Κουμουνδούρου μιλά για «συστηματικό εκφοβισμό» του Τύπου και συνδέει το επεισόδιο με πρόσφατη αντιπαράθεση Μαρινάκη με τον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τη δημιουργία 8 νέων φυλακών σε Ασπρόπυργο, Θεσπρωτία, Γιάννενα, Αρκαδία και Δ. Μακεδονία
«Ετοιμάζουμε και άλλα καταστήματα στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, στα Γιάννενα, στη Μεγαλόπολη και επίσης στη Δυτική Μακεδονία. Αυτά όλα τρέχουν πολύ γρήγορα»
Φυλακές 16
Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη: Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Βουλής στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών
Δημοσία δαπάνη η τελετή – Παρόντες πρώην πρωθυπουργοί, πολιτειακοί παράγοντες και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας
Άννα Ψαρούδα Μπενάκη
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες