Κόσμος

Σεισμός 7 Ρίχτερ στο Μαρόκο – 296 νεκροί, 153 τραυματίες και πανικός σε πολλές πόλεις

Τουλάχιστον 296 είναι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 7 Ρίχτερ που συγκλόνισε το Μαρόκο τα ξημερώματα του Σαββάτου (9.9.2023) ενώ στους 153 ανέρχονται οι τραυματίες.

Πανικός προκλήθηκε στο Μαρακές και σε άλλες πόλεις στο Μαρόκο από τον ισχυρό σεισμό, για τον οποίο το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ήταν μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές, με το υπουργείο Εσωτερικών να επισημαίνει ότι «σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, ο σεισμός αυτός προκάλεσε τον θάνατο 296 ανθρώπων στις επαρχίες και τους δήμους αλ Χαούζ, Μαρακές, Ουαρζαζάτ, Αζιλάλ, Σισαούα και Ταρούντάντ».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 153 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και διακομιστεί σε νοσοκομεία. Όπως μετέδωσαν μαροκινά MME, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει μέχρι σήμερα τη χώρα.

morocco seismos r

Οι Αρχές «έχουν κινητοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να επέμβουν και να προσφέρουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές», σημείωσε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

morocco seismos r morocco seismos r

Σύμφωνα με εικόνες που ανέβηκαν στα social media και με αυτόπτες μάρτυρες, ο σεισμός έχει προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές σε πολλές πόλεις. Σε πόλη της επαρχίας Αλ Χαούζ, επίκεντρο του σεισμού, μια οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη στα συντρίμμια, αφού κατέρρευσε το σπίτι της.

morocco earthquake rmorocco seismos r

Εκτός από το Μαρακές, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο Ραμπάτ, την Καζαμπλάνκα, την Αγκαντίρ και την Εσαουίρα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Πολλοί άνθρωποι στις πόλεις αυτές βγήκαν στους δρόμους, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν τα σπίτια τους.

https://twitter.com/tobaco999/status/1700361983084617795

Σε φωτογραφίες και βίντεο που ανέβηκαν στα social media φαίνονται συντρίμμια σπιτιών στους δρόμους του Μαρακές, αλλά και αυτοκίνητα πλακωμένα από πέτρες. Σε άλλες εικόνες φαίνεται ένα κομμάτι ενός μιναρέ στην διάσημη πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, στη Μεδίνα του Μαρακές, να έχει καταρρεύσει, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους.

morocco earthquake r

Το περιφερειακό κέντρο αιμοδοσίας της πόλης ζήτησε από τους πολίτες να προσφέρουν σήμερα αίμα για τους τραυματίες.

morocco seismos r

Στο μεταξύ ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, οικοδεσπότης της συνόδου της G20 που ξεκινά σήμερα (9.9.2023), εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων του σεισμού.

morocco seismos r

«Εξαιρετικά συγκλονισμένος από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον σεισμό στο Μαρόκο», έγραψε στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας: «αυτή την τραγική ώρα οι σκέψεις μου είναι με τον λαό του Μαρόκου. Συλλυπητήρια σε όσους έχουν χάσει συγγενείς τους».

Στις 24 Φεβρουαρίου 2004 σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών συγκλόνισε την επαρχία αλ Χοσέιμα, 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ραμπάτ, προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές.

Στις 29 Φεβρουαρίου 1960 σεισμός είχε καταστρέψει στην Αγκαντίρ, στις δυτικές ακτές του Μαρόκου, και είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Προκαλεί Iσραηλινός πρεσβευτής για τους βομβαρδισμούς στη Ντόχα: «Θα πετύχουμε τους ηγέτες της Χαμάς την επόμενη φορά»
«Αυτή τη στιγμή ίσως να δεχόμαστε λίγη κριτική. Θα το ξεπεράσουν», σχολίασε με καυστικό τρόπο λίγες ώρες μετά το θανατηφόρο χτύπημα με τους 6 νεκρούς
Καπνός μετά την ισραηλινή επίθεση στην Ντόχα του Κατάρ
Ιδρύεται το πρώτο «υπερπανεπιστήμιο» στο Ηνωμένο Βασίλειο από το φθινόπωρο του 2026 - Συγχωνεύονται Κεντ και Γκρίνουιτς
Οι φοιτητές δεν θα δουν άμεσες αλλαγές καθώς οι αιτήσεις θα γίνονται ξεχωριστά και τα πτυχία θα απονέμονται είτε στο όνομα του Κεντ είτε του Γκρίνουιτς
Φοιτητές
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τίμησε τους Έλληνες πυροσβέστες: «Είστε έμπνευση για όλους μας» είπε στον υποπύραρχο Νικόλαο Παΐσιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα λόγια της: «Σας ευχαριστώ που τιμάτε τους γενναίους Έλληνες πυροσβέστες μας που στάθηκαν στο πλευρό της Ισπανίας αυτό το καλοκαίρι»
Ο πυροσβέστης Νικόλαος Παΐσιος
1
Νέα βίντεο από τη στυγερή δολοφονία της 22χρονης Ουκρανής στη Βόρεια Καρολίνα: Η απάθεια των επιβατών σοκάρει
Επιβάτες αδιάφοροι μπροστά στον θάνατο - Η 23χρονη Ουκρανή πρόσφυγας, Ιρίνα Ζαρούτσκα, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε τρένο στις ΗΠΑ από έναν άνδρα με βεβαρυμένο παρελθόν
Φρικιαστικό βίντεο από δολοφονία Ουκρανής στη Βόρεια Καρολίνα
11