Κόσμος

Ισραήλ: Επίθεση με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ από τη Χαμάς

Επίθεση με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ την πρωτεύουσα του Ισραήλ εξαπέλυσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε η οργάνωση στο Telegram.

Οι σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και τηλεοπτικό συνεργείο του Reuters κατέγραψε την αναχαίτιση πυραύλων της Χαμάς από την Λωρίδα της Γάζας στον ουρανό της πόλης.

 

Στο μεταξύ, περίπου 130 άνθρωποι που έχουν βρει καταφύγιο σε κτίριο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων και τραυματίες, κινδυνεύουν λόγω των συνεχιζόμενων πυρών του ισραηλινού στρατού που «πολιορκεί» τις εγκαταστάσεις, προειδοποίησε σήμερα η οργάνωση αρωγής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «συνεχίζουν να πολιορκούν το κέντρο ασθενοφόρων της Τζαμπάλια», αναφέρει η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε ανακοίνωσή της. «Βαριά πυρά πυροβολικού συνεχίζονται γύρω από το κέντρο, συνοδευόμενα από πυρά από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές», προσθέτει.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, 127 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων διασώστες, εθελοντές και οι οικογένειές τους, απειλούνται από αυτά τα πυρά, συμπεριλαμβανομένων 22 τραυματιών που νοσηλεύονται εκεί.

Ερωτηθείς από το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο οποίος εισήλθε σήμερα στην 76η μέρα του, έχει θέσει εκτός λειτουργίας την πλειονότητα των νοσοκομείων, κυρίως στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα που σφυροκοπάται από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Άσραφ αλ Κίντρεχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, εκατοντάδες ασθενείς υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Πόλης της Γάζας, το μεγαλύτερο του θύλακα, και σε άλλα στο βόρειο τμήμα του που επίσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

«Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό είναι ιερά», σημείωσε σε ανάρτησή της στο X η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, καταγγέλλοντας έναν «παράλογο πόλεμο κατά του πληθυσμού της Γάζας».

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, έχει δημιουργήσει υποδομές και κέντρα διοίκησης μέσα σε νοσοκομεία του θύλακα.

Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου, αιματηρή επίθεση μαχητών της στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε στα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ αναχαίτισε το τελευταίο πλοίο του Global Sumud Flotilla που πήγαινε στη Γάζα - Βίντεο με το ρεσάλτο στο «Marinette»
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ είχε προειδοποιήσει προηγουμένως το Marinette ότι «η προσπάθειά του να εισέλθει σε ενεργή ζώνη μάχης και να παραβιάσει τον αποκλεισμό θα αποτραπεί»
Global Sumud Flotilla
4
Η Χαμάς χρειάζεται «ακόμα λίγο χρόνο» για να εξετάσει το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα - Πλησιάζει τον θύλακα το τελευταίο πλοίο του Global Sumud Flotilla
«Η Χαμάς συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της που αφορούν το σχέδιο του Τραμπ και έχει ενημερώσει τους μεσολαβητές ότι οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη και απαιτούν λίγο ακόμα χρόνο», δήλωσε αξιωματούχος
Ένοπλοι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας 1
Politico: Το «drone wall» της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τρίζει πριν καν στηθεί – Γιατί διχάζει τους Ευρωπαίους
Το φιλόδοξο τείχος της Κομισιόν εμφανίζει ρωγμές, προσκρούοντας στην πραγματικότητα της ΕΕ την ώρα που τα περιστατικά με τα drones πληθαίνουν και τείνουν να γίνουν καθημερινότητα
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Ξέσπασε ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας κατά των ακτιβιστών του Global Sumud Flotilla - «Είναι τρομοκράτες, δείτε τους»
«Αυτοί είναι οι τρομοκράτες, υποστηρικτές των δολοφόνων, ήρθαν για τη Γάζα, για τους τρομοκράτες» ακούγεται να λέει σε βίντεο ο Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ
5
Ελεύθεροι οι Ιταλοί βουλευτές που συμμετείχαν στην αποστολή του Global Sumud Flotilla - Θα αναχωρήσουν από το Ισραήλ εντός της μέρας
Μέλη των ιταλικών συνδικάτων απεργούν για όλο το 24ωρο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τα μέλη του Global Sumud Flottilla που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζας και για να εκφράσουν την καταδίκη τους για την αναχαίτισή του
Άνθρωποι κρατούν παλαιστινιακές σημαίες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από το Κολοσσαίο