Ελλάδα

Λιτόχωρο σημαίνει βουνό, θάλασσα, «τίμια» διαμονή και καλές ταβέρνες για φαγητό

Τι θα δω, τι θα κάνω στο Λιτόχωρο. Η πανέμορφη κωμόπολη του νομού Πιερίας απλώνεται στην πλαγιά του Μύτικα, της πιο ψηλής κορυφής του Ολύμπου, μαγεύοντας κάθε επισκέπτη με τον μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας στο τοπίο του.

Με τη γραφικότητα και την παράδοση να συνοδεύουν κάθε σου βήμα, το Λιτόχωρο είναι σίγουρα ένα μέρος που το πυκνοφυτεμένο σκηνικό του θα αφήσει πλήρως εντυπωσιασμένο από τη πρώτη κιόλας σου ματιά. Πάμε, λοιπόν, να το ανακαλύψουμε.

Το όμορφο Λιτόχωρο κάνει την εμφάνιση του στο χάρτη περίπου έξι αιώνες πριν, όταν στο περιβάλλον του αρχίζουν να κατοικούν άνθρωποι που ασχολούνταν με τη θάλασσα, όπως και αργότερα με την υφαντουργία.

Σιγά σιγά ο τόπος αποκτά ιστορική βαρύτητα με την παραμονή του Ρήγα Φεραίου στην περιοχή, αλλά και τουριστική αξία αφού μετατρέπεται σε ένα από τα πιο εκπληκτικά θέρετρα της βορείου Ελλάδος που αξίζει να εξερευνήσεις όλη την διάρκεια του χρόνου.

Ξεκίνα την περιήγηση σου με το καταπράσινο πάρκο Κατούνια που θα βρεις στην είσοδο της Πόλης.

Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις δύο στον αριθμό μουσεία το λαογραφικό, αλλά και το ναυτικό που θα σε βοηθήσουν να έρθεις σε επαφή με την άρρηκτη σύνδεση της περιοχής με την ναυτιλία και να γνωρίσεις ακόμα περισσότερα ψήγματα της παράδοσης του.

Περπάτησε σπιθαμή προς σπιθαμή τα καλντερίμια φτιαγμένα από πέτρα του παλιού οικισμού του Λιτόχωρου για να θαυμάσεις τα δείγματα της Μακεδονικής αισθητικής σε νεοκλασικά σπίτια μιας άλλης εποχής, τις μικρές σε μέγεθος πλατείες, αλλά και τις πετρόκτιστες βρύσες από τις οποίες στάζει γάργαρο νερό.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αρκούδα επιτέθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα και σκότωσε 15 πρόβατα στο Αμύνταιο - «Νιώθω σαν να μπήκα στο σπίτι και μου είχαν σκοτώσει την οικογένεια»
«Η ζημιά ανέρχεται στις 6.000, το κάθε πρόβατο κοστίζει 300 με 400 ευρώ. Τώρα δεν μπορείς να αγοράζει κιόλας με την ευλογιά» λέει στο newsit.gr ο κτηνοτρόφος
Επίθεση αρκούδας σε κτηνοτροφική μονάδα στο Αμύνταιο
Χτύπησε άγρια 35χρονο στο Ηράκλειο με δρεπάνι - Στο νοσοκομείο το θύμα, συνελήφθη ο δράστης
Ο 32χρονος πρόλαβε να τραυματίσει τον άνδρα σε πρόσωπο και σώμα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο νοσοκομείο για να λάβει την απαραίτητη φροντίδα
Αστυνομικός
Ένας σοβαρά τραυματίας από άγρια συμπλοκή στο κέντρο της Ζακύνθου - Πετούσαν καρέκλες και τραπέζια
Το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε μετά στις 21.30 το βράδυ και ξεκίνησε ως φραστικό, μεταξύ δύο ατόμων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πήρε διαστάσεις - Ο τραυματίας νοσηλεύεται φρουρούμενος
Περιπολικό