Κόσμος

Προεδρικές εκλογές σήμερα στη Φινλανδία

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα (28.01.2024) στη Φινλανδία. Με πιο περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός του Κράτους χειρίζεται την εξωτερική πολιτική σε συνεργασία με τη κυβέρνηση και είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας.

Έχοντας διατηρήσει ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Φιλανδία έγινε τον περασμένο χρόνο το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, προς δυσαρέσκεια της Ρωσίας, με την οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων.

Για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, δύο πολιτικές προσωπικότητες της Φινλανδίας προηγούνται μεταξύ εννέα υποψηφίων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις: ο συντηρητικός, πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο από το κόμμα των Πρασίνων. Στην τρίτη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται ο ακροδεξιός υποψήφιος του Κόμματος των Φινλανδών, ο Γιούσι Χάλα-άχο.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00.

Οι σχέσεις μεταξύ της Φινλανδίας και της Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2022 και τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ύστερα από την ένταξη της γειτονικής της χώρας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023, η Μόσχα υποσχέθηκε «αντίμετρα».

Τον Αύγουστο, η Φινλανδία αντιμετώπισε εισροή μεταναστών χωρίς βίζα στα ανατολικά της σύνορα. Το Ελσίνκι τότε κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε μια μεταναστευτική κρίση στο κατώφλι της και έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία τον Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους και δημοσιογράφους κατά τη συγκομιδή ελιών
Παλαιστίνιοι χωρικοί, ακτιβιστές και αρκετοί δημοσιογράφοι έγιναν στόχος Ισραηλινών εποίκων κοντά σε φυλάκιο στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εν μέσω της περιόδου συγκομιδής των ελιών
Ο σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, Γκραντ Μπόουντεν, βοηθά τον φωτογράφο του Reuters, Ρανίν Σαουάφτα, μετά από επίθεση ισραηλινών εποίκων
ΗΠΑ: Σάλος με χριστιανό Δημοκρατικό στο Τέξας – Ακολουθεί πορνοστάρ και μοντέλα OnlyFans στο Instagram
Ο Τζέιμς Ταλαρίκο, ανερχόμενος Δημοκρατικός στο Τέξας που προβάλλει τη χριστιανική του πίστη, δέχεται σφοδρή κριτική μετά τις αποκαλύψεις για τους λογαριασμούς που ακολουθεί στο Instagram
Ο βουλευτής του Τέξας Τζέιμς Ταλαρίκο μιλά σε μια συγκέντρωση
The Economist: Η Βενεζουέλα, το επόμενο πεδίο δοκιμής του δόγματος «Americas First» του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Λευκός Οίκος δείχνει έτοιμος να μετατρέψει τη Βενεζουέλα σε εργαστήριο ενός νέου δόγματος ασφαλείας, με το φάντασμα των φιάσκων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ να πλανάται από πίσω
Ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Καραϊβική