Πολιτική

Αίγυπτος: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Αλ Σίσι

Με το τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλ Σίσι ξεκινούν οι συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο στο Κάιρο. Βασικό θέμα προς συζήτηση στη συνάντηση των δύο ηγετών είναι το μεταναστευτικό, τη στιγμή που τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται αυξημένες ροές σε Γαύδο και νότια Κρήτη, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεμάχερ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου Τζόρτζια Μελόνι και Αλεξάντερ Ντε Κρόο βρίσκονται στο Κάϊρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλ Σίσι, για να επισφραγιστεί η συμφωνία χρηματοδότησης ενός πακέτου ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως στήριξη στην Αίγυπτο για το κορυφαίο ζήτημα του μεταναστευτικού. 

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, η Ένωση θα παράσχει στην Αίγυπτο χρηματοδότηση ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2024 έως το 2027.

Τα χρήματα θα περιλαμβάνουν 5 δισεκατομμύρια ευρώ μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής, 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις και 600 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις, όπως σημείωσε δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τα 600 εκατ. σχετίζονται με έργα κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης και την τεχνική βοήθεια.

Από τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή, 1 δισεκατομμύριο ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης θα παρασχεθεί το 2024, κατέληξε ο αξιωματούχος.

Σκοπός της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, στο Κάιρο, είναι η αναγνώριση του σημαντικού και κρίσιμου ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου και της Αφρικής εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, με αιχμή το μεταναστευτικό και την ενέργεια.

Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Αίγυπτο. Έχει αναδείξει, προσθέτουν, και τη σημασία της προώθησης συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συνήψε το 2022 συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Ο πρωθυπουργός – ο οποίος είχε μετάσχει και στη «Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη» για την Γάζα κατόπιν πρόσκλησης του Abdel Fatah Al Sisi τον περασμένο Οκτώβριο στο Κάιρο – θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ευρωπαίων ηγετών με τον κ. Sisi.

Η Ελλάδα διατηρεί άριστο επίπεδο σχέσεων με την Αίγυπτο, με την οποία έχουν κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η χώρα μας ήταν η πρώτη που ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Αιγύπτου και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) που μπορεί να μεταφέρει καθαρή ενέργεια στην ΕΕ και το οποίο εντάχθηκε στα projects κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ κομβικής σημασίας είναι η συνεργασία με το Κάιρο στο μεταναστευτικό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Ραλλία Χρηστίδου και Κώστα Μπάρκα: «Αν ξαναγελάσεις θα σου σπάσω τα μούτρα»
Η ανεξάρτητη βουλευτής δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θεώρησε πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την κορόϊδευε ενώ μιλούσε για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Η Ραλλία Χρηστίδου στο βήμα της Βουλής 30
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν – Δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ανάπτυξη δυνατοτήτων σε κρίσιμες τεχνολογίες στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με την Χένα Βιρκούνεν θέματα του χαρτοφυλακίου της αντιπροέδρου της Κομισιόν, με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ευρωπαϊκά AI Factories
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Χένα Βιρκούνεν 2
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας καταδικάζουν την σύλληψη Ελλήνων ακτιβιστών του Global Sumud Flotilla από το Ισραήλ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με κοινή ανακοίνωση καλούν την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση και την ασφαλή επιστροφή τους
Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω στο ελληνικό σκάφος «Captain Nikos» που συμμετείχε στο Global Sumud Flotilla 2
Το τάιμινγκ της ηχηρής παρέμβασης του Νίκου Δένδια για τον Πάνο Ρούτσι και η ενόχληση του Μαξίμου
Στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης αρκετά στελέχη εκτιμούσαν ότι πρόκεται για μία «επίδειξη ηγετικού προφίλ» του υπουργού Άμυνας, με ένα ευαίσθητο θέμα που αγγίζει το συναίσθημα της κοινής γνώμης
Ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή 56