Κόσμος

Ρωσία: Ανακαλύψαμε αποδείξεις για ουκρανική ανάμιξη στο μακελειό στην Μόσχα – Λευκός Οίκος: Είστε «έμποροι κοπριάς»

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα (28.03.2024) ότι ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν το μακελειό με τουλάχιστον 140 νεκρούς στην Μόσχα συνδέεται με εθνικιστές από την Ουκρανία. Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ανοησίες» αυτές τις κατηγορίες.

Από τις πρώτες ώρες μετά την πιο θανατηφόρα επίθεση στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια, η Μόσχα υποστηρίζει πως υπάρχει σύνδεση με την Ουκρανία, παρόλο που το Κίεβο αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξη και το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Στην ανακοίνωση, η κρατική Επιτροπή αναφέρει για πρώτη φορά ότι ανακάλυψε αποδείξεις για ουκρανική σύνδεση. Αν και περιέγραψε τον χαρακτήρα των εικαζόμενων αποδεικτικών στοιχείων, δεν τα έδωσε στη δημοσιότητα.

«Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με κρατούμενους τρομοκράτες, της μελέτης τεχνικών συσκευών που κατασχέθηκαν από αυτούς και της ανάλυσης πληροφοριών για οικονομικές συναλλαγές, λήφθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για τη σύνδεσή τους με Ουκρανούς εθνικιστές», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή οι δράστες είχαν λάβει σημαντικά ποσά σε μετρητά και κρυπτονομίσματα από την Ουκρανία και ότι ένας άλλος ύποπτος που εμπλέκεται στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας τελεί υπό κράτηση.

11 άτομα συνελήφθησαν το πρώτο 24ωρο μετά την επίθεση της περασμένης Παρασκευής και οκτώ από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων φερόμενων ένοπλων, έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Οι επτά είναι από το Τατζικιστάν και οι άλλοι από το Κιργιστάν. Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει δημόσια πριν από τις ένοπλες επιθέσεις της Παρασκευής στην Μόσχα ότι είχαν λάβει πληροφορίες για μια πιθανή επίθεση από εξτρεμιστές στη Ρωσία. Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι πιστεύουν ότι υπεύθυνο για την επίθεση είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, παρακλάδι της οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας της FSB δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χωρίς να παράσχει και πάλι αποδεικτικά στοιχεία, ότι πιστεύει ότι στην επίθεση εμπλέκονται η Ουκρανία, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Λευκός Οίκος: Τα καρφιά για… «εμπόρους κοπριάς»

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε από την πλευρά του «ανοησίες» τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία εμπλέκεται στην επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, τονίζοντας ότι είναι σαφές πως ο μοναδικός υπεύθυνος είναι το Ισλαμικό Κράτος.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει γραπτώς τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας περί μιας επικείμενης επίθεσης εξτρεμιστών. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να βοηθήσουν να αποτραπεί η επίθεση και η Ρωσία «το ξέρει καλά», πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση αυτή ήταν μία από τις πολλές που έχουν περάσει οι αμερικανικές υπηρεσίες στη Μόσχα για διάφορες απειλές.

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι ο αγρότης θείος του συνήθιζε να λέει ότι «οι καλύτεροι έμποροι κοπριάς συχνά μετέφεραν τα δείγματα στο στόμα τους» και πρόσθεσε: «Οι «Ρώσοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι είναι αρκετά καλοί έμποροι κοπριάς».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν καλεί τους κατοίκους του Ισραήλ να εκκενώσουν – Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ισραηλινών αεροπορικών βάσεων
«Τιμωρητικές επιχειρήσεις θα διεξαχθούν σύντομα» λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν
Επίθεση πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ, στη Χάιφα 5
Έκτακτη σύσκεψη Τραμπ με την Ομάδα Εθνικής Ασφαλείας – Το αίτημα του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ για αμυντική στήριξη
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να εμπλακεί τις επόμενες ημέρες στον πόλεμο κατά του Ιράν
Τραμπ - Νετανιάχου 27
Ισραήλ: «Θα τελειώσουμε με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε μια με δύο εβδομάδες» λένε οι IDF
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι περίπου το 40% των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ή περίπου 200, έχουν καταστραφεί ή εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής εν μέσω της επιχείρησης
Ένα αναχαιτιστικό σκάφος πετάει στον ουρανό καθώς πύραυλοι από το Ιράν εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, όπως φαίνεται από το Τελ Αβίβ 4
Reuters: Η κυβέρνηση Τραμπ διέλυσε ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί για να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της ομάδας που ασχολείται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, απολύθηκαν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ