Πολιτική

Όλο το παρασκήνιο για τις ασκήσεις SAR που προανήγγειλε η Τουρκία

Η Τουρκία φαίνεται πως δεν αλλάζει ουσιαστικά τις προκλητικές θέσεις της για το καθεστώς που θέλει στο Αιγαίο, παρά το θετικό κλίμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Η Τουρκία, συνεχίζει να αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ακόμα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παρά τη διαφορετική εικόνα που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ρεπορτάζ του Onalert.gr αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για τις ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR), τις οποίες προανήγγειλε η Τουρκία στο Αιγαίο και την άτεγκτη γραμμή της Άγκυρας όσον αφορά την δικαιοδοσία έκδοσης Navtex, τις Notam για τις πτήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών στο FIR Aθηνών αλλά και τα όρια του Εθνικού Εναέριου Χώρου όπως τα καθορίζουν οι δύο χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες η αρμόδια υπηρεσία για τις Navtex του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εξέδωσε ναυτικές οδηγίες για δύο ασκήσεις Search and Rescue στο Αιγαίο. Η πρώτη σε Διεθνή Ύδατα και στα όρια των Χωρικών Υδάτων των νησιών μας, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου και η δεύτερη σε μια μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σκύρου σε Διεθνή Ύδατα και πάλι στα όρια των Χωρικών Υδάτων Σκύρου, Ψαρών και Λέσβου.

ASKISI

Οι δύο ασκήσεις αφορούν το διάστημα από τις 15 έως τις 23 Μαΐου. Ταυτόχρονα, η αρμόδια υπηρεσία των γειτόνων εξέδωσε αντίστοιχες Notam για τις πτήσεις των εναέριων μέσων στις ίδιες περιοχές. Η απάντηση της Αθήνας ήρθε στις 9 Μαΐου με την έκδοση μόνο Notam στις οποίες αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την απόλυτη αρμοδιότητα για έκδοση Notam και Navtex για ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης εντός του συνόλου του FIR Aθηνών.

Επιπλέον, τονίζεται ότι τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα δεν επιτρέπεται να παραβιάζουν  σε αυτές τις ασκήσεις τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των νησιών μας και φυσικά να καταθέτουν τα ανάλογα Σχέδια Πτήσης για όλες τις πτήσεις των εναέριων μέσων της γειτονικής χώρας.

Την επόμενη ημέρα δημοσιοποιείται μέσω επίσης Notam η ανταπάντηση της Άγκυρας με την οποία υπογραμμίζεται εμφατικά ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα προσεγγίζουν τις ελληνικές ακτές σε απόσταση μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων και όχι των 10, όπως ανέφερε η ελληνική Notam, ενώ δεν πρόκειται να καταθέσουν Σχέδια Πτήσεις για όλες τις εναέριες κινήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών.

Κατά συνέπεια, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία επιμένει σταθερά και χωρίς διάθεση συνεννόησης στη γνωστή και πάγια, τις τελευταίες δεκαετίες, σκληρή γραμμή αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με αφορμή τις ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

Άλλωστε, οι γείτονες ουδέποτε έχουν κρύψει την επιθυμία τους να χωριστεί το Αιγαίο στη μέση και η Τουρκία να αποκτήσει τη δικαιοδοσία για SAR, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, στα όρια δηλαδή της Σκύρου και της Άνδρου.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις το διεκδίκησαν και στην πράξη επί του πεδίου στέλνοντας ελικόπτερα Έρευνας και Διάσωσης αλλά και σκάφη της Ακτοφυλακής σε επιχειρήσεις τέτοιου τύπου εντός της περιοχής ευθύνης της Ελλάδας.

Οι ασκήσεις SAR των γειτόνων αρχίζουν δύο ημέρες μετά την προγραμματισμένη συνάντηση Mητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα την προσεχή Δευτέρα, με το ελληνικό Επιτελείο να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ την ίδια στιγμή, μονάδες του Στόλου ήδη παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων τα οποία συμμετέχουν στην αεροναυτική άσκηση «Deniz Kurdu 24» χωρίς έως τώρα να έχουν καταγραφεί προκλήσεις των γειτόνων.

Του Κώστα Σαρικά/onalert

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης