Διεθνή

Βούισιτς (ΕΚΤ):Ο πληθωρισμός πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Πρέπει να βελτιωθούν οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό έτσι ώστε να δρομολογηθεί μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ, Μπόρις Βούισιτς.

Αν και δεν αποκλείεται πλήρως η ανάληψη δράσης τον Ιούλιο, περισσότερα στοιχεία και μια νέα σειρά προβλέψεων θα είναι διαθέσιμα δύο μήνες αργότερα, δήλωσε ο Βούισιτς σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Οποιαδήποτε ένδειξη καθυστέρησης στην επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ θα μείωνε τις πιθανότητες νέας μείωσης του κόστους δανεισμού εκείνη τη στιγμή. «Για να κάνουμε περισσότερα, πρέπει να δούμε περισσότερα», δήλωσε ο Βούισιτς στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. «Οποιαδήποτε παράταση της μετατροπής του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο αποδυναμώνει την υπόθεση της μείωσης των επιτοκίων και το αντίστροφο».

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας νωρίτερα τον Ιούνιο – εννέα μήνες μετά την τελευταία αύξηση. Η απόφαση ήρθε παράλληλα με τις προβλέψεις που δείχνουν ελαφρώς ταχύτερο πληθωρισμό φέτος και του χρόνου και μια κάπως μακρύτερη πορεία προς το 2%.

«Θα παρακολουθούμε τα εισερχόμενα στοιχεία μέχρι τον Σεπτέμβριο, μέχρι τότε θα έχουμε τρεις ακόμη μετρήσεις για τον πληθωρισμό, την οικονομική δραστηριότητα, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη νέα προβολή», δήλωσε ο κ. Βούισιτς.

«Ο Ιούλιος είναι πάντα μια επιλογή, αλλά πολύ περισσότερα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο. Όλα είναι ανοιχτά σε αυτή τη συνεδρίαση – μια παύση ή μια περικοπή. Δεν θέλω να δείξω σημάδια για το τι θέλουμε να κάνουμε πριν δούμε περισσότερα δεδομένα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Γιατί αναμένεται να μπει φρένο στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου
Οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία αυτή την εβδομάδα θα δώσουν μόνο μια «μικρή ώθηση» στις τιμές του πετρελαίου, εκτός από άλλα σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα, είπε ο Μπίρολ
Φωτογραφία: iStock
Υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υπό το φως της διεξόδου της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκαν έως και τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,04%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα αφότου οι διαπραγματευτές για μία εμπορική συμφωνία ότι κατέληξαν σε μια σειρά συμφωνιών
Stack coin money with report finance and banking with profit yong businessmen calculate about cost and stock market or forex graph.
Κίνα: Κάλεσμα για τέλος στους εμπορικούς πολέμους ενόψει συνάντησης Σι – Τραμπ
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη (30.10.25) στη Νότια Κορέα, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία που θα βάλει τέλος στον μακροχρόνιο εμπορικό πόλεμο των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Containers στο λιμάνι του Πειραιά