Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Νέα πρόκληση Σιλιάνοφσκα – Μίλησε για «Μακεδόνες του Αιγαίου»

Συνεχίζει τις προκλήσεις η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, παραβιάζοντας τα όσα δεσμευτικά για τη χώρα της προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ενισχύει και τον αλυτρωτισμό από την πλευρά των Σκοπίων.

Σε ανάρτησή της σήμερα Πέμπτη (27.6.24), στον λογαριασμό που διατηρεί στην πλατφόρμα X όπου δηλώνει «πρόεδρος της Μακεδονίας» και όχι της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, η Σιλιάνοφσκα κάνει λόγο και για «Μακεδόνες του Αιγαίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας, η Σιλιάνοφσκα συναντήθηκε με εκπροσώπους των παιδιών προσφύγων από τη «Μακεδονία του Αιγαίου» και συζήτησε μαζί τους για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από τον «διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου».

«Η μοίρα και η τραγωδία των 30.000 προσφυγόπουλων και ο Γολγοθάς τους δεν πρέπει να αποσιωπάται ούτε να σχετικοποιηθεί», ισχυρίστηκε η Σιλιάνοφσκα, προσθέτοντας ότι ο σεβασμός και η γνώση του παρελθόντος «δίνει πολύ χώρο για ένα φιλικό μέλλον που προσπαθούμε για το καλό όλων στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη».

Ο συγκεκριμένος σύλλογος εκπροσωπεί τον πιο σκληρό αλυτρωτισμό απέναντι στην Ελλάδα, καθώς υπονοεί την ύπαρξη «κατεχόμενης από την Ελλάδα Μακεδονίας», από την οποία «εκδιώχθηκαν οι σλαβόφωνοι “Μακεδόνες” κατά τη διάρκεια του ελληνικού Εμφυλίου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αδιανόητη πρόκληση από Ζαχάροβα: Η Ρωσία θα απαντήσει στην Ελλάδα για την κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ καταγγέλλει «εχθρικές ενέργειες» της Αθήνας και προαναγγέλλει αντίδραση στη συμφωνία Μητσοτάκη–Ζελένσκι για κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων συστημάτων στη θάλασσα
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα 47
Ουκρανία: Το σχέδιο του Τραμπ απορρίφθηκε ως «εντελώς παράλογο» από αξιωματούχους στο Κίεβο – Ο Ζελένσκι έτοιμος για διαπραγματεύσεις
Το Κίεβο επιβεβαιώνει ότι έλαβε το σχέδιο που προβλέπει μεγάλες εδαφικές και στρατιωτικές παραχωρήσεις — μια πρόταση που πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «παράλογη» και «προκλητική»
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΗΠΑ: Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, δηλώνει «έτοιμος» να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ
Παραμονή της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί το βιοτικό επίπεδο των Νεοϋορκέζων
Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι