Κόσμος

Ρωσικό αεροσκάφος βομβάρδισε φορτηγό πλοίο με ουκρανικά σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Ένα ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tu-22 εκτόξευσε πύραυλο εναντίον φορτηγού πλοίου που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά με προορισμό την Αίγυπτο κοντά στο Φιδονήσι (Snake Island) στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημείωσε ότι η Ρωσία βομβαρδίζοντας το φορτηγό πλοίο που μετέφερε σιτηρά, θέτει σε κίνδυνο τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων στοχεύοντας πολιτικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Ουκρανία είναι μια από τις χώρες που συνεισφέρει παγκοσμίως στην επισιτιστική ασφάλεια. Η εσωτερική σταθερότητα και τα μέσα διαβίωσης δεκάδων χωρών σε διάφορα μέρη του κόσμου εξαρτώνται από την κανονική και αδιάλειπτη λειτουργία του εξαγωγικού μας διαδρόμου τροφίμων», είπε ο Ζελένσκι.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα στο μέτρο του δυνατού για να προστατεύσει την ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα.

«Οι προμήθειες τροφίμων μας στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι κρίσιμης σημασίας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα λιμάνια μας, τη Μαύρη Θάλασσα και να προμηθεύουμε τρόφιμα στην παγκόσμια αγορά. Αυτή – η προστασία της ζωής – είναι μια πραγματική προτεραιότητα για την Ουκρανία και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε χώρα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να πάρει θέση για το θέμα.

«Ανυπομονούμε για την διεθνή απάντηση. Το σιτάρι και η επισιτιστική ασφάλεια δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο πυραύλων», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Ζελένσκι το ρωσικό χτύπημα στο πλοίο που μετέφερε σιτηρά έγινε μόλις το σκάφος εγκατέλειψε τα ουκρανικά ύδατα. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε στο Reuters ότι το πλοίο βρίσκονταν στη ρουμανική θαλάσσια οικονομική ζώνη τη στιγμή του πλήγματος από ρωσικό πύραυλο.

Ωστόσο η ρουμανική ναυτιλιακή αρχή έσπευσε να διαψεύσει αυτή την εκδοχή. Μια εκπρόσωπος της ρουμανικής αρχής δήλωσε ότι το πλοίο δεν βρισκόταν σε ρουμανικά χωρικά ύδατα όταν επλήγη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στη Νότια Αφρική: Αγνοούμενος ξενοδόχος εντοπίστηκε μέσα στον κροκόδειλο που ανέσυρε αστυνομικός – Βρέθηκαν 12 παπούτσια στην κοιλιά του
Ο 59χρονος είχε παρασυρθεί από ορμητικά νερά ποταμού σε γέφυρα, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί και ο κροκόδειλος να τον καταβροχθίσει - Κινηματογραφική ανάσυρση του ζώου από την αστυνομία
Εναέρια επιχείρηση ανάκτησης σορού άνδρα που τον κατασπάραξε κροκόδειλος σε ποτάμι της Νοτίου Αφρικής