Κόσμος

«Στη Ρωσία σήμερα υπάρχουν περισσότεροι πολιτικοί κρατούμενοι από ό,τι στο τέλος της Σοβιετικής Ένωσης», λέει αντιφρονών

«Υπάρχουν περισσότεροι από 1.300 γνωστοί πολιτικοί κρατούμενοι στη Ρωσία του Πούτιν, πολύ περισσότεροι από ό,τι τα τελευταία χρόνια ολόκληρης της Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε ο Καρά-Μουρζά, που είχε φυλακιστεί γιατί είχε δείξει πως είναι ενάντια στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά μίλησε σήμερα (30.09.2024) στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τους πολιτικούς κρατούμενους στη Ρωσία, καθώς κατά την κράτησή του το 2022, τιμήθηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βάτσλαβ Χάβελ.

Ο ίδιος παρέμεινε φυλακισμένος για περισσότερο από δύο χρόνια σε φυλακή της χώρας του, καθώς είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη για «προδοσία» αφού καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία.

Εν τέλει απελευθερώθηκε την 1η Αυγούστου 2024, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Προσκεκλημένος στην παρουσίαση του Βραβείου 2024, το οποίο απονεμήθηκε στην αντιπολιτευόμενη Μαρία Κορίνα Ματσάδο από τη Βενεζουέλα, ο Καρά-Μουρζά ευχαρίστησε το Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν 46 χώρες, για την υποστήριξή του προς τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωσή τους και για την απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται άδικα σε όλο τον κόσμο», είπε.

Ο Βλαντίμιρ Καρά–Μουρζά εκμυστηρεύτηκε ότι έμαθε το 2022 σε δικαστήριο της Μόσχας ότι του είχε απονεμηθεί βραβείο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, όταν ένας φίλος του φώναξε την είδηση καθώς τον συνόδευαν με χειροπέδες σε μια ακρόαση.

«Ήταν μια αρκετά σουρεαλιστική στιγμή», σχολίασε.

«Ο ελεύθερος κόσμος γνωρίζει ότι οι πραγματικοί εγκληματίες είναι εκείνοι στο Κρεμλίνο που ξεκίνησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όχι εκείνοι που βρίσκονται στη φυλακή επειδή αντιτάχθηκαν σε αυτόν», πρόσθεσε.

Στο τέλος της ομιλίας του κατήγγειλε πως είναι προπαγανδιστικό ψέμα του Πούτιν πως όλοι οι Ρώσοι υποστηρίζουν το καθεστώς του και τον πόλεμό του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη συνάντηση στην Αλάσκα
Ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς συγκαλεί την Τετάρτη τους Ευρωπαίους ηγέτες, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ντόναλντ Τραμπ για συντονισμό πριν τις συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Politico
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
ΗΠΑ: Έκτακτα μέτρα στην Ουάσινγκτον με εντολή Τραμπ – Αναπτύσσει 800 στρατιώτες της Εθνοφρουράς
Ο Τραμπ ανακοινώσε έκτακτα μέτρα στην πρωτεύουσα, για να αποκαταστήσει «τον νόμο και την ασφάλεια», παρά τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν σημαντική μείωση της εγκληματικότητας
Στρατιώτες της αμερικανικής Εθνοφρουράς
Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για ταξίδι στη… Ρωσία αντί για την Αλάσκα για την συνάντηση με τον Πούτιν - «Θα του πω, πρέπει να τερματίσεις αυτόν τον πόλεμο»
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος μπέρδεψε τον προορισμό του ενόψει της συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
4