Κόσμος

Ο Ερντογάν δείχνει τα «δόντια» του στους υποστηρικτές του Γκιουλέν – «Θα τους καταδιώξω σε όλο τον κόσμο»

Δεν θα αφήσει πέτρα που να μη σηκώσει, προκειμένου να βρει υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες Δευτέρα (21.10.2024), ο Ταγίπ Ερντογάν και υποσχέθηκε να καταδιώξει τους υποστηρικτές του παγκοσμίως.

«Αυτοί οι προδότες κατάφεραν να ξεφύγουν από την τουρκική Δικαιοσύνη χάρη σε αυτούς που τους προστατεύουν. Έφυγαν χωρίς να λογοδοτήσουν για το αίμα των μαρτύρων που έχυσαν. Αλλά δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη θεία Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν για τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν μιλώντας στην Άγκυρα στους επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). 

«Ως κράτος, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την πλήρη εξάλειψη της FETΟ. Όπου κι αν βρίσκονται, εμείς θα καταδιώκουμε την αγέλη των υαινών της FETΟ» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, που πέθανε εξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ως εμπνευστή της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016. Κατηγορήθηκε από μεγάλη μερίδα του τουρκικού πολιτικού συστήματος ότι ήταν το «μακρύ χέρι» της Ουάσινγκτον, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στον επαναπροσδιορισμό του τουρκικού πολιτικού συστήματος. Ζούσε από το 1999 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατέφυγε εξόριστος. Η ‘Αγκυρα ζητούσε την έκδοσή του, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ικανοποίησαν ποτέ το αίτημά της αυτό.

Μέσα από τη θρησκευτική αδελφότητα της οποίας ηγείτο, ο Γκιουλέν δημιούργησε ένα ισλαμιστικό κίνημα με δική του ταυτότητα και ένα μεγάλο δίκτυο υποστηρικτών και οργανώσεων που δραστηριοποιήθηκαν κυρίως στην εκπαίδευση, τα μέσα ενημέρωσης και στην προσφορά κοινωνικού έργου. Αρχικά στήριξε την κυβέρνηση Ερντογάν, που ήλθε στην εξουσία το 2002, ωστόσο από το 2013 και μετά οι δρόμοι τους χωρίστηκαν. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, χιλιάδες υποστηρικτές του, άτομα κυρίως που κατείχαν θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση, είτε οδηγήθηκαν στη φυλακή είτε εγκατέλειψαν τη χώρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Wall Street Journal: Η Ελλάδα στη λίστα των χωρών του ΝΑΤΟ που θα επιβραβεύσει ο Τραμπ – Ποιες θα «τιμωρηθούν»
«Είναι αρκετά λυπηρό το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ γύρισε την πλάτη στον αμερικανικό λαό τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ αυτός είναι που χρηματοδοτεί την άμυνά του», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης
Το Ιράν δεν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ, πετρελαιοφόρο ανέκρουσε πρύμναν, εκατόμβη νεκρών στον Λίβανο, στον «αέρα» η εκεχειρία
Περισσότεροι από 182 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στον Λίβανο - «Η συμφωνηθείσα ανακωχή δεν αφορά την εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ», ξεκαθαρίζει ο Νετανιάχου
Διασώστες σε κατεστραμμένο κτίριο μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στη Βηρυτό του Λιβάνου
Ο Τραμπ δυσαρεστημένος με το NATO, ανοίγει το ζήτημα αποχώρησης – «Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν»
Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αναδεικνύει τις διαφωνίες σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη και συμμετοχή των συμμάχων σε διεθνείς κρίσεις, με τον Τραμπ να θέτει ανοιχτά το ζήτημα της εμπιστοσύνης και χρηματοδότησης της άμυνας
Ντόναλντ Τραμπ