Κόσμος

Πούτιν: Πιθανή η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων «Oreshnik» στην Λευκορωσία από τα μέσα του 2025

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν επισκέφτηκε σήμερα (06.12.2024) το Μινσκ για να συναντηθεί με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, προκειμένου να υπογράψουν στρατιωτική συμφωνία που προβλέπει αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο πόλεμος στη Ουκρανία και η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία ήταν από τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ έγινε αναφορά και στους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς τύπου «Oreshnik».

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναπτύξει το δικό της σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς «Oreshnik» στη Λευκορωσία στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Ο Πούτιν απαντούσε σε αίτημα του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο που έθεσε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης κορυφής στο Μινσκ, λέγοντας ότι η Λευκορωσία θα καθορίσει τους στόχους για τους πυραύλους «Oreshnik» που θα αναπτυχθούν στο έδαφός της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία εκτόξευσε, στις 21 Νοεμβρίου 2024, τον βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς τύπου «Oreshnik» εναντίον της πόλης Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία, τον οποίο ο Πούτιν περιέγραψε ως την πρώτη δοκιμή του πυραύλου σε συνθήκες μάχης.

BELARUS RUSSIASputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν ενέκρινε αλλαγές τον περασμένο μήνα μειώνοντας το όριο για ένα πυρηνικό πλήγμα στη Ρωσία και επέκτεινε την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας ώστε να καλύψει τη Λευκορωσία, έναν σύμμαχο-κλειδί.

Τα πυρηνικά όπλα αποσύρθηκαν από τη Λευκορωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, όμως ο Πούτιν ανακοίνωσε πέρυσι πως η Ρωσία θα εγκαθιστούσε τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους εκεί ως μέσο αποτροπής της Δύσης.

Ο Λουκασένκο, που είναι στην εξουσία στη Λευκορωσία από το 1994, δήλωσε τον Οκτώβριο πως οποιαδήποτε χρήση ρωσικών πυρηνικών όπλων που είναι τώρα αναπτυγμένα στη Λευκορωσία θα χρειαστεί την προσωπική συγκατάθεσή του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Η επιμονή του Τραμπ έφερε την εκεχειρία στη Γάζα αλλά κανείς δεν ξέρει αν ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει τελειώσει
Ο Αμερικανός Πρόεδρος οραματίζεται μία ριζικά μεταμορφωμένη Μέση Ανατολή, όπου οι ιστορικές έχθρες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Άραβες γείτονές του θα τερματιστούν οριστικά
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διεθνή Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Ρίγη συγκίνησης και δάκρυα χαράς στην επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς – Ρίχτηκαν στις αγκαλιές των δικών τους
Η διαδικασία επιστροφής θα ολοκληρωθεί με την παράδοση των λειψάνων που ανήκουν στους 28 νεκρούς ομήρους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν από τις φρικαλεότητες της ένοπλης παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης
Ο απελευθερωμένος Ισραηλινός όμηρος, Eitan Abraham Mor, που κρατούνταν από τις 7 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα, αγκαλιάζει ξανά τα αγαπημένα του πρόσωπα
2