Κόσμος

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έφτασε στο δικαστήριο για να παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα παραμείνει κρατούμενος

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που συνελήφθη την Τετάρτη (19/3/25) για “διαφθορά” και “υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης”, έφτασε το απόγευμα του Σαββάτου (22/3/25) στο δικαστήριο Καγκλαγιάν, στην Κωνσταντινούπολη, για να παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει για τη συνέχεια που θα δοθεί στην προφυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είναι ο βασικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην περίπτωση που του απαγγελθούν κατηγορίες, κινδυνεύει με άμεση έκπτωση από το αξίωμά του, οπότε και το Υπουργείο Εσωτερικών θα ορίσει δικό του τοποτηρητή για τον Δήμο.

Πλήθος διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το δικαστικό μέγαρο και παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, διαδηλώνει υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου. Τα επεισόδια με τους αστυνομικούς δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Οι διαδηλωτές απωθούνται με χημικά, με την Κωνσταντινούπολη να φλέγεται για ακόμα μία νύχτα.

Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη
Αστυνομικοί κάνουν χρήση χημικών για να απωθήσουν τους διαδηλωτές REUTERS / Murad Sezer
REUTERS
REUTERS / Murad Sezer
REUTERS
REUTERS / Dilara Senkaya

Δείτε live εικόνα από την Κωνσταντινούπολη:

Έξω από το δικαστικό μέγαρο είχαν στηθεί από νωρίς σιδερένια κάγκελα και εκατοντάδες αστυνομικοί, πίσω από τις ασπίδες τους, επιτηρούσαν τους διαδηλωτές για να αποφύγουν το ξέσπασμα επεισοδίων, τα οποία ωστόσο δεν αποφεύχθηκαν.

Εκρηκτική ατμόσφαιρα στην Κωνσταντινούπολη
REUTERS / Murad Sezer

Πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η προσέγγιση του σημείο με όχημα.

Ο δήμαρχος, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, έφτασε ταυτόχρονα με 89 συγκατηγορούμενους, που επέβαιναν σε δεκατέσσερα βαν, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πούλμαν που μεταφέρει κρατούμενους
Ένα πούλμαν που μεταφέρει κρατούμενους, έξω από το δικαστικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη – ΦΩΤΟ REUTERS / Umit Bektas
Διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη
AP Photo / Francisco Seco)

 

Ιμάμογλου: Ανήθικες και αβάσιμες οι κατηγορίες

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη για “διαφθορά” και “τρομοκρατία”, κατήγγειλε ενώπιον της αστυνομίας τις «ανήθικες και αβάσιμες» κατηγορίες, σύμφωνα με δήλωση που κοινοποιήθηκε σήμερα (22/3/25) από τον δήμο της τουρκικής πόλης.

«Οι ανήθικες και αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος μου, από τις κατασκευασμένες αναφορές έως το χρονοδιάγραμμα των ερευνών, έχουν ως στόχο να υπονομεύσουν τη φήμη και την αξιοπιστία μου», τόνισε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τη δήλωση αυτή.

«Όσοι βρίσκονται πίσω από αυτή τη στρατηγική θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον των δικαστηρίων. Θα κάνω μήνυση εναντίον των προσώπων και των θεσμών που εμπλέκονται σε αυτό», προειδοποίησε.

«Όχι μόνο αυτή η διαδικασία βλάπτει τη διεθνή φήμη της Τουρκίας, αλλά καταστρέφει και την εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και στην οικονομία», πρόσθεσε.

Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε πτώση πάνω από 16,5% αυτή την εβδομάδα, μια πτώση που είχε να καταγραφεί από το 2008, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο δήμαρχος δηλώνει ότι «αισθάνεται τη δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων» που τον στηρίζουν: «Ό,τι και να συμβεί, θα αγωνιστώ για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια με τα νόμιμα μέσα μέχρι το τέλος της ζωής μου» δήλωσε.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν, έκανε νέες δηλώνεις, με τις οποίες επιτέθηκε στον πρόεδρο του ρεπουμπλικανικού κόμματος, λέγοντας ότι το κόμμα επιχείρησε, την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Συρία, να την φέρει στην Τουρκία.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να καλύψει τα σκάνδαλα…

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε από την Τετάρτη τις διαδηλώσεις έως την Κυριακή στην πόλη αυτή αλλά για τέταρτο συνεχόμενο βράδυ η αντιπολίτευση κάλεσε τους πολίτες να συγκεντρωθούν απόψε (22/3/25) κοντά στην έδρα του δήμου της Κωνσταντινούπολης.

Διαδηλώσεις έχουν ανακοινωθεί πως θα γίνουν και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, όπως και στη Σμύρνη (δυτικά) και στην πρωτεύουσα Άγκυρα, όπου οι αρχές έχουν απαγορεύσει κάθε συγκέντρωση.

Συνολικά, συγκεντρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον 55 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας από την Τετάρτη, δηλαδή σε πάνω από τα δύο τρίτα της χώρας, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες