Κόσμος

Ιράν: «Είμαστε ανοιχτοί σε έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό μας πρόγραμμα»

Στις αρχές του Μαρτίου ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε στείλει επιστολή στον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για επανέναρξη συνομιλιών
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε σήμερα (24.03.2025) ότι η Τεχεράνη είναι ανοικτή σε «έμμεσες» διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την απάντηση της Τεχεράνης στο τελεσίγραφο που δόθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις αρχές του μηνός, για μια νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Ο δρόμος είναι ανοικτός για έμμεσες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Αραγτσί, απορρίπτοντας παράλληλα τις άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον «όσο η προσέγγιση της άλλης πλευράς απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία παραμένει η ίδια».

Το 2018, κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021), ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.

Οι χώρες της Δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, υποπτεύονται εδώ και δεκαετίες ότι η Τεχεράνη θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Από την πλευρά του, το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώνει ότι οι πυρηνικές του δραστηριότητες έχουν μόνο μη στρατιωτικούς σκοπούς και συγκεκριμένα την παραγωγή ενέργειας.

Στις 7 Μαρτίου 2025, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «έγραψε επιστολή προς το Ιράν για να προτείνει διαπραγματεύσεις με στόχο να αποτρέψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη».

Την Πέμπτη (20.03.2025), ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η επιστολή του Τραμπ είναι «περισσότερο απειλή» αλλά φαίνεται ότι περιέχει παράλληλα και ευκαιρίες», προσθέτοντας ότι «η Τεχεράνη θα απαντήσει σύντομα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επιστρέφει στην Ελλάδα ο 70χρονος Έλληνας που βρισκόταν στο κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα χανταϊού - Σε καραντίνα στο «Αττικόν» για 45 μέρες
Θα μεταφερθεί πρώτα με ολλανδικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας και στη συνέχεια με ειδική πτήση της πολεμικής αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας
Το κρουαζιερόπλοιο Hondius με τα κρούσματα χανταϊού 12
Σε εξέλιξη η επιχείρηση για την απομάκρυνση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου με τον χανταϊό - Αναχώρησαν από την Τενερίφη οι Ισπανοί και οι Γάλλοι
Ο 70χρονος Έλληνας που βρισκόταν στο κρουαζιερόπλοιο θα πετάξει για Ολλανδία και από εκεί θα τον παραλάβει αεροσκάφος της Πολεμικής μας Αεροπορίας για να τον μεταφέρει στην Ελλάδα
REUTERS