Πολιτική

Μονή Σινά: Την Τετάρτη στο Κάιρο ο Γιώργος Γεραπετρίτης – Θα συναντήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης να προστατευτεί ο ελληνορθόδοξος και προσκυνηματικός χαρακτήρας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά

Λίγες ημέρες αφού ξέσπασαν ανησυχίες για το μέλλον της Μονής Σινά, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα ταξιδέψει την προσεχή Τετάρτη (04.06.2025) στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο Κάιρο, για το ζήτημα που προέκυψε ανάμεσα στις 2 χώρες.

Σκοπός της ελληνικής πλευράς και του Γιώργου Γεραπετρίτη είναι να δώσει ένα τέλος στο «θρίλερ» που προέκυψε με τη Μονή Σινά, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Badr Abdelatty, τον οποίο και θα συναντήσει κατά την επίσκεψή του.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο συνοδεία στελεχών των Υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας για το ζήτημα, τόνισε την ανάγκη να προστατευτεί με θεσμικό τρόπο «ο ελληνορθόδοξος και προσκυνηματικός χαρακτήρας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά».

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ξεκάθαρα στον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι για εμάς προέχει η διατήρηση του ελληνορθόδοξου και προσκυνηματικού χαρακτήρα της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά» σχολίασε ο Παύλος Μαρινάκης σημειώνοντας ότι από την 7η Μαΐου υπάρχει συμφωνία μεταξύ των 2 ηγετών για επίλυση του ζητήματος μέσω θεσμικών διαύλων και με σεβασμό στις θρησκευτικές παραδόσεις.

Όπως τόνισε, «αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Αίγυπτο για τις τελικές συζητήσεις», εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση της υπόθεσης και την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της Μονής.

«Η Μονή αυτή είναι μία από τις πιο εμβληματικές Ορθόδοξες μονές στον κόσμο και νομίζω απηχεί τις ευαισθησίες κάθε Έλληνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις των ιερωμένων λέγοντας πως «είναι απόλυτα λογικό να εκφράζουν την αγωνία τους», ωστόσο επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα εδώ και έναν χρόνο, ώστε να δοθεί θεσμική λύση και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα της Μονής».

Μιλώντας για την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης Σινά επισήμανε ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι που στάθηκε στο πλευρό των ανθρώπων της Μονής και εργάστηκε μεθοδικά για να βρεθεί θεσμική λύση, όχι για να κάνει εντυπώσεις. Καλούμε όλους να σταθούν με σοβαρότητα απέναντι σε ένα τόσο ιερό ζήτημα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Μαρία Καρυστιανού ζητά προανακριτική για εσχάτη προδοσία από Μητσοτάκη έως Σπίρτζη για τα Τέμπη
«Καλούμε τους βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικής τοποθέτησης, να στηρίξουν την πρότασή μας υπερψηφίζοντάς την», σημειώνεται στο κείμενο της Μαρίας Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού 28
Κόντρα Κυρανάκη και Λυμπερόπουλου στη Βουλή για τα ταξί: «Σταματήστε να συκοφαντείτε όποιον διαφωνεί μαζί σας» – «Θα μας αναγκάσει να ξεπουλήσουμε τις άδειες»
«Η θέση μας σε αντίθεση με αυτά που μας προτείνει ο ΟΑΣΑ και οι συγκοινωνιολόγοι, είναι μια μέση λύση» τόνισε ο αναπληρωτής υφυπουργός Μεταφορών
Κυρανάκης 9
Μητσοτάκης: Όσοι αρνούνται την αξιολόγηση αρνούνται να λογοδοτήσουν στους πολίτες - Πρωτιά για τον gov.gr, πάτωσαν οι δήμοι
Όπως είπε, η αξιολόγηση είναι ο καθρέπτης της καθημερινότητας όπως τη βιώνει ο πολίτης και συμπλήρωσε πως «είναι στο δικό μας χέρι τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας να μεταφραστούν σε δράσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 25