Ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Το ανησυχητικό αυτό στοιχείο ανέδειξε ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων, Δημήτρης Νέντας, κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του οργανισμού, υπογραμμίζοντας πως η ανάγκη για στήριξη του έργου της Τράπεζας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
«Σήμερα είναι μία γιορτινή στιγμή για εμάς, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια για να συνεχίσουμε και τα επόμενα 30 έτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα Τροφίμων έχει σημειώσει σημαντική αύξηση στη διανομή τροφίμων. «Το 2015 διακινήσαμε στην Αττική 850 τόνους τροφίμων. Δεν ήταν λίγοι, αλλά πέρυσι διακινήσαμε 1.540 τόνους τροφίμων, ενώ οι άλλες Τράπεζες Τροφίμων, τις οποίες σε κάποιο βαθμό βοηθάμε και εμείς, κατάφεραν να διαχειριστούν επιπλέον 630 τόνους τρόφιμα και άλλα προϊόντα στις περιοχές που δραστηριοποιούνται», όπως επισήμανε.
Ωστόσο, «η βιομηχανία και το εμπόριο σπαταλούν περίπου 500.000 τόνους τροφίμων κάθε χρόνο. Αν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε μόλις το 1% αυτής της ποσότητας, θα είχαμε πενταπλάσια αποθέματα τροφίμων από όσα διαχειριστήκαμε πέρυσι», εξήγησε ο κ. Νέντας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Τροφίμων λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτοδιοίκητα, ενώ συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως οι ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, MyMarket, Κρητικός, Lidl και Μασούτης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αριθμός των εταιρειών που υποστηρίζουν τη δράση του οργανισμού, παρέχοντας τρόφιμα και άλλα προϊόντα, σχεδόν διπλασιάστηκε – από 86 εταιρείες το 2015, σε περίπου 150 συνολικά πέρυσι, με τις 126 να δραστηριοποιούνται μόνο στην Αττική.
Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της προσφοράς
«Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε, πέρα από την βασική μας δουλειά, να φτιάξουμε κάποια μικρότερα προγράμματα, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τρόφιμα και από άλλες πηγές», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων.
Για παράδειγμα, το πρόγραμμα “Collect”, που υλοποιείται από το 1998, ενισχύθηκε σημαντικά τα τελευταία 2-3 χρόνια (με χρηματοδότηση από την Metlen). Με τη συμμετοχή εθελοντών – συχνά από τα ίδια τα συσσίτια και ιδρύματα που στηρίζει ο οργανισμός – συλλέγονται προϊόντα (όπως φακές, μακαρόνια, γάλα εβαπορέ) από καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ.
Το 2023, συγκεντρώθηκαν με αυτόν τον τρόπο 50 τόνοι τροφίμων. «Φέτος έχουμε κλιμακώσει το πρόγραμμα, έτσι ώστε να κάνουμε αντίστοιχα “Collect” και με τις Τράπεζες Τροφίμων στη Δράμα και στην Πάτρα», ανέφερε ο κ. Νέντας.
Το πρόγραμμα “Fresh to the Rescue” είναι μία ακόμα πρωτοβουλία που στοχεύει στη συλλογή φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Πέρυσι, χάρη στο πρόγραμμα αυτό, διανεμήθηκαν 100 τόνοι φρέσκων προϊόντων.
Ένα σημαντικό βήμα για τη μελλοντική λειτουργία της Τράπεζας αποτελεί η ανάπτυξη του ψηφιακού εργαλείου CTC (Click to Care), που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Οκτώβριο του 2024. «Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο, έτσι ώστε να έχουμε μία πλήρη βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των συσσιτίων και των ιδρυμάτων που τροφοδοτούμε τόσο στην Αττική, όσο και οι άλλες Τράπεζες Τροφίμων στις άλλες περιφέρειες της χώρας», σημείωσε ο κ. Νέντας.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα προηγμένο σύστημα διαχείρισης logistics, το οποίο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως χάρτης για τις επισιτιστικές ανάγκες σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα και τεχνογνωσία.
Στόχος της Τράπεζες Τροφίμων παραμένει η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων με πράξεις ουσίας.