Tasteit

Συνταγή για βορειοελλαδίτικη σαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης και μελιτζάνες

Συνοδευτική σαλάτα ή άλειμμα

Όταν μιλάμε για μεζέδες, είναι λογικό να ανατρέχουμε για ιδέες στην κουζίνα της Βόρειας Ελλάδας.

Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι πολύ αγαπημένες μου και τις χρησιμοποιώ, πολλές φορές ακόμη και στη θέση της σάλτσας ντομάτας.

Αυτή η ζεστή σαλάτα, με τα ψητά λαχανικά, αναλόγως, αν θα κόψουμε τα λαχανικά σε μεγάλα ή μικρά κομμάτια, θα φαγωθεί ως άλειμμα ή ως συνοδεία σε ψητά κρέατα.

Ακολουθείστε τις οδηγίες για το ψήσιμο και το ξεφλούδισμα των λαχανικών, ώστε να πέτυχετε το πολυπόθητο καπνιστό άρωμα. 

Φυσικά, το σκόρδο το ξύδι και το λάδι, το προσαρμόζετε στα γούστα σας. 

Σαλάτα με ψητές πιπεριές, μελιτζάνες και ντομάτες

 Υλικά:

  • 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 2-3 κ.σ. ξίδι
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα.

Πλένουμε όλα τα λαχανικά.

Σε ένα ρηχό ταψί, τοποθετούμε τις ολόκληρες τις πιπεριές Φλωρίνης και τις μελιτζάνες που τις έχουμε τρυπήσει με πιρούνι σε διάφορα σημεία.

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις βάζουμε σε άλλο ταψί μόνες τους. Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο

Βάζουμε στον φούρνο τα δύο ταψιά: στο πάνω το μεγάλο, με τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και στο χαμηλό, το ταψί με τις ντομάτες.

Ψήνουμε τις ντομάτες και τις μελιτζάνες για 35-40 λεπτά, γυρίζοντάς τις μελιτζάνες συχνά, για να μαυρίσει η φλούδα τους. (αυτό δίνει το καπνιστό άρωμα).

Οι πιπεριές θέλουν 20-25 λεπτά στον φούρνο και τακτικό γύρισμα.

Βγάζουμε τις πιπεριές, από τον φούρνο και τις βάζουμε σε ένα μπολ, το οποίο σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τις αφήνουμε εκεί για 15 λεπτά. Ύστερα τις ξεφλουδίζουμε και τις ξεσποριάζουμε.

Βγάζουμε από τον φούρνο και τις ντομάτες και τραβάμε τη φλούδα τους, να βγει.

Βγάζουμε και τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν ώστε να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τη φλούδα.

Ψιλοκόβουμε ή χοντροκόβουμε, όπως μας αρέσει, όλα τα ψημένα λαχανικά και βάζουμε σε ένα μπολ, όπου ρίχνουμε, το σκόρδο. το ξίδι, το λάδι και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα