Κόσμος

Η ΕΕ θα διαθέσει 2,3 δισεκ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και δημιουργεί ειδικό Ταμείο Επενδύσεων

Οι Βρυξέλλες δείχνουν για ακόμα μια φορά την έμπρακτη υποστήριξή τους στο Κίεβο με φόντο την ρωσική εισβολή

Κονδύλια ύψους 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η ΕΕ στην Ουκρανία για την ανοικοδόμηση της χώρας δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, ένα ειδικό ταμείο που προορίζεται για να κινητοποιήσει και ιδιωτικά κεφάλαια, ανακοίνωσε σήμερα (10.07.2025) η Κομισιόν.

Ειδικότερα, η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει το συγκεκριμένο «ευρωπαϊκό ταμείο-φάρο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», με αρχικό κεφάλαιο 220 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να προσελκύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις.

«Με 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε υπογραμμένες συμφωνίες, στοχεύουμε να αποδεσμεύσουμε έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για την ανοικοδόμηση των σπιτιών, την επαναλειτουργία των νοσοκομείων, την ανάκαμψη των επιχειρήσεων και την εξασφάλιση της ενέργειας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Θα είναι το μεγαλύτερο ταμείο επενδυτικών κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο», διαβεβαίωσε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στη Ρώμη κατά τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας.

Το ταμείο αυτό, το οποίο προορίζεται για επενδύσεις στην ενέργεια ή τις μεταφορές, φιλοδοξεί να κινητοποιήσει έως 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ερχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο φάκελος των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει εγγυήσεις δανείων για ποσό 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ και πάνω από 500 εκατομμύρια σε δωρεές.

«Η ΕΕ είναι ο κύριος χρηματοδότης της Ουκρανίας, καθώς της έχει ήδη καταβάλει βοήθεια ύψους σχεδόν 165 δισεκατομμυρίων ευρώ» μετά την εισβολή της Ρωσίας το Φεβρουάριο 2022, υπενθύμισε η φον ντερ Λάιεν.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, καλωσόρισε το εν λόγω ευρωπαϊκό ταμείο με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Το τεράστιο κόστος της ανοικοδόμησης δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο με χρήματα του δημοσίου», τόνισε ο Μερτς κατά την έναρξη της διήμερης διάσκεψης.

Γι’ αυτό η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ιδρύουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο Γερμανός ηγέτης.

«Υποστηρίζω πλήρως το στόχο του να κινητοποιήσει μεγάλους όγκους ιδιωτικής επένδυσης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μερτς.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε από την πλευρά του τους υποστηρικτές του να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνα.

Στην ομιλία που εκφώνησε σήμερα στη διάσκεψη της Ρώμης, ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θέλει να καταστρέψει «την ίδια την ουσία της ζωής», καθώς ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν τον Ιούνιο στην Ουκρανία κατέγραψε μηνιαίο ρεκόρ τριών ετών, σύμφωνα με αποστολή του ΟΗΕ.

«Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τώρα κάθε νύκτα επιθέσεις από εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι καθαρή τρομοκρατία», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει το σύνταγμά της αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ
Οι «βουλγαρικές απαιτήσεις» προς τη χώρα μας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Politico: Η ΕΕ προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία έως το 2030 – Οι εννιά στρατηγικές προτεραιότητες
Η Κομισιόν προετοιμάζει ένα σχέδιο άμυνας, με στόχο να καταστήσει την Ευρώπη στρατιωτικά ικανή να αποτρέψει τη Ρωσία και να απαντήσει σε κάθε επίθεση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
Ένα μαχητικό αεροσκάφος Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας 24
Η Χαμάς παραδίδει τις σορούς ακόμη 2 Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό – «Είναι οι τελευταίες που βρήκαμε» λέει η οργάνωση
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιστρέψει όλους τους ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ, καθώς και τις σορούς όλων των νεκρών ομήρων «στους οποίους μπόρεσε να φτάσει»
Άνθρωποι μεταφέρουν το φέρετρο με τη σορό του Ισραηλινού στρατιώτη Ντάνιελ Σιμόν Περέζ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και η σορός του απήχθη και αργότερα επιστράφηκε στο Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων-ομήρων και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς
Γάζα: Το «παραμύθι» ειρήνης του Ντόναλντ Τραμπ καταρρέει πριν καν αρχίσει
Μέσα σε λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες, η «αιώνια ειρήνη» που υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Σαρμ ελ Σέιχ φαίνεται ήδη να καταρρέει, σημειώνει σε ανάλυσή του με απογοητευτικό τόνο η εφημερίδα The Independent
Παλαιστίνιοι στα ερείπια της Γάζας 13