Πολιτική

Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: Δεν δεχόμαστε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο – Θα τα υλοποιήσουμε στο ακέραιο

«Το γεγονός ότι αντιδρά η Τουρκία να προβληματίσει κάποιους τζάμπα πατριώτες»

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα θαλάσσια πάρκα μετά τις εξαγγελίες που έκανε το πρωί της Δευτέρας (21.07.2025) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή η ανακοίνωση είναι μια απάντηση σε αυτούς που μιλούν για ενδοτική πολιτική της χώρας. Το γεγονός ότι αντιδρά η Τουρκία να προβληματίσει κάποιους τζάμπα πατριώτες. Εμείς δεν δεχόμαστε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Είναι μια απόφαση με καθαρά περιβαλλοντικά κριτήρια και η Ελλάδα θα την υλοποιήσει στο ακέραιο.

Το ανύπαρκτο γκριζάρισμα δεν το δέχεται η Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε τον σχεδιασμό μας όπως έχει ξεκινήσει να υλοποιείται» είπε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μαρινάκης για εθνικά θαλάσσια πάρκα: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η φωνή της θάλασσας στην Ευρώπη»

«Τα πάρκα αυτά θα είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο», είπε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Θα συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός τολμηρού νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία. Και ίσως το πιο σημαντικό, μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική του ψαρέματος με μηχανότρατα, ενώ προβλέπονται πρόσθετα μέτρα και περιορισμοί για την αποτελεσματική προστασία των πλέον ευάλωτων οικοτόπων και ειδών».

Πρόσθεσε ότι: «Η δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μεμονωμένες προστατευόμενες περιοχές, κυρίως λόγω της ολιστικής οικολογικής, διοικητικής και κοινωνικοοικονομικής προσέγγισης. Σκοπός τους είναι η διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας, η προστασία και η αποκατάσταση των οικοτόπων και η προώθηση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλάσσια φύση.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανακοίνωσή του: «Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, τους ντόπιους ψαράδες, τους επιστήμονες, αλλά και με διεθνείς εταίρους, θα κάνουμε αυτά τα πάρκα παραδείγματα του τι είναι δυνατό. Κάνοντας αυτό, η Ελλάδα μπορεί να γίνει φωνή της θάλασσας –  στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν. Γιατί όταν προστατεύουμε τον ωκεανό μας, προστατεύουμε το ίδιο μας το μέλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνουν και άλλα βήματα τόνισε: «Πρόκειται για την πρώτη φάση ενός μεγάλου εγχειρήματος που αφορά περιοχές ολόκληρου του Αιγαίου. Όταν ολοκληρωθεί η υλοποίηση αυτού του σταδίου, θα ακολουθήσουν τα επόμενα».

Και σημείωσε: «Στο βόρειο αιγαίο υπάρχει και το εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται συνεπής ο πρωθυπουργός σε όσα δεσμεύεται».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νέο σόου Κωνσταντοπούλου στη Βουλή - Τα έβαλε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως τον βουλευτή Λαμπρούλη του ΚΚΕ - Παραπέμπεται στην επιτροπή δεοντολογίας
Η κα Κωνσταντοπούλου ανάγκασε τον προεδρεύοντα να αποχωρήσει εξαπολύοντας εναντίον του προσωπική επίθεση - Βγήκε να πάρει αέρα από την ταραχή του
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου 20
Φλωρίδης σε Βελόπουλο για την μετατροπή σε μουσείο του κτήματος Σημίτη: Είναι τόσο αλήθεια όσο οι 25 τόνοι ξυλολίου
«Δεν καταλαβαίνω γιατί τα χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να σπαταληθούν για να αγοραστεί το σπίτι του Σημίτη, του αρχιερέα της διαπλοκής», είπε ο κ. Βελόπουλος
Γιώργος Φλωρίδης 8
Κωστής Χατζηδάκης: Οι τράπεζες ξεπέρασαν τα όρια, πήγαν γυρεύοντας
«Δεν είμαστε λαϊκιστές να θεωρούμε ότι υπεύθυνες για όλα τα δεινά είναι οι τράπεζες, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχουν κάποια όρια και ότι δεν μπορεί να βγάζουν "από τη μύγα ξύγκι"»
Ο Κωστής Χατζηδάκης 1