Πολιτική

Εθνικά θαλάσσια πάρκα: «Ανεδαφικές οι αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες» απαντά το ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

«Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην οποία επισημαινόταν πως «οι μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα πρέπει να αποφεύγονται, στη δική του ανακοίνωση το μεσημέρι της Δευτέρας (21.7.25) το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι αυτές οι αναφορές είναι εντελώς ανεδαφικές.

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών, το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο και η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές.

Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα.

Η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με στόχο τη διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.

Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Ο χάρτης με το πάρκο του Ιονίου
Ο χάρτης με το θαλάσσιο πάρκο του Ιονίου

Παύλος Μαρινάκης: Δεν δεχόμαστε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο 

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε πως «αυτή η ανακοίνωση είναι μια απάντηση σε αυτούς που μιλούν για ενδοτική πολιτική της χώρας. Το γεγονός ότι αντιδρά η Τουρκία να προβληματίσει κάποιους τζάμπα πατριώτες. Εμείς δεν δεχόμαστε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Είναι μια απόφαση με καθαρά περιβαλλοντικά κριτήρια και η Ελλάδα θα την υλοποιήσει στο ακέραιο».

«Το ανύπαρκτο γκριζάρισμα δεν το δέχεται η Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε τον σχεδιασμό μας όπως έχει ξεκινήσει να υλοποιείται» είπε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών», υπογράμμισε.

Θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο

Τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Νότιο Αιγαίο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Δευτέρας.

«Η θάλασσα υπήρξε πάντα η σιωπηλή δύναμη της Ελλάδας. Είναι μέρος του ποιοι είμαστε – διαμόρφωσε τον πολιτισμό και την ιστορία μας, τρέφει τον λαό μας και καλλιεργεί το πνεύμα μας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα για τα θαλάσσια πάρκα.

«Τον περασμένο μήνα, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, έδωσα μια υπόσχεση – να τιμήσω αυτήν τη μοναδική θαλάσσια κληρονομιά και να την προστατεύσω για τις επόμενες γενιές.

Σήμερα, υλοποιώ αυτήν την υπόσχεση με τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων – ενός στο Ιόνιο Πέλαγος και ενός στις Νότιες Κυκλάδες, στο μοναδικό Αιγαίο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η μαντινάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 89η ΔΕΘ: «Καλοχαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικέψεις»
Μία μαντινάδα, γνωστή στην Κρήτη, που δείχνει πώς πρέπει να αντιμετωπίζεις του αντιπάλους σου γιατί θα τους ξαναβρείς μπροστά σου, χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ
Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μηδέν φόρος για οικογένειες με 4 παιδιά και νέους μέχρι 25 ετών – Μειώνεται στο μισό ο ΕΝΦΙΑ από το 2026 για χωριά μέχρι 1.500 κατοίκους
Μέτρα στήριξης των νέων, μείωση του ΕΝΦΙΑ σε χωριά μέχρι 1.500 κατοίκους και «ψαλίδι» στον φόρο εισοδήματος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
21
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οικονομικά μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ και μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της ομιλίας του στη ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκινήσει την ομιλία του υπενθυμίζοντας αυτά που έλεγε στην πρώτη του ΔΕΘ το 2016, για μειώσεις φόρων, αύξηση εισοδήματος κλπ, επισημαίνοντας πως είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που λέει σήμερα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ 13