Κόσμος

Λωρίδα της Γάζας: Πάνω από 21.000 παιδιά έχουν μείνει ανάπηρα από τον καταστροφικό πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Συγκλονίζουν οι αριθμοί των ανάπηρων παιδιών που αντιμετωπίζουν - πέρα από τον λιμό και τους βομβαρδισμούς - διάφορα προβλήματα προσβασιμότητας στην καθημερινότητά τους

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της Επιτροπής για τα δικαιώματα των αναπήρων (CDPH), μία υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία ανέφερε ότι πάνω από 21.000 παιδιά στην Λωρίδα της Γάζας ζουν με μια αναπηρία που τους προκάλεσε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ειδικότερα, η Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διευκρινίζει ότι τα ανάπηρα παιδιά αποτελούν την πλειοψηφία των παιδιών που έχουν τραυματιστεί στην Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά, περίπου 40.500 παιδιά υπέφεραν από «τραύματα που προκλήθηκαν από τον πόλεμο» που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, διευκρίνισε η επιτροπή που αποτελείται από ειδικούς και συγκαλείται δύο φορές τον χρόνο στη Γενεύη.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με την Επιτροπή, πρέπει να λάβει ειδικά μέτρα για να προστατεύσει τα ανάπηρα παιδιά από τις επιθέσεις και να εφαρμόσει πρωτόκολλα εκκένωσης που λαμβάνουν υπόψη τα ανάπηρα άτομα.

Καθώς, εκτιμά η CDPH, οι ισραηλινές εντολές εκκένωσης στη Γάζα «συχνά δεν φθάνουν» στους ανθρώπους που έχουν ακουστικές ή οπτικές αναπηρίες, κάτι που «καθιστά αδύνατη την εκκένωση».

Οι ειδικοί μιλούν επίσης για «ανάπηρα άτομα που αναγκάζονται να διαφύγουν σε επικίνδυνες και αναξιοπρεπείς συνθήκες, όπως το να σέρνονται στην άμμο ή στη λάσπη χωρίς βοήθεια κινητικότητας».

Η Επιτροπή αναφέρει ότι τουλάχιστον το 83% των ανάπηρων ατόμων έχουν χάσει τον βοηθητικό εξοπλισμό τους και ότι η πλειονότητα δεν είναι σε θέση να βρει εναλλακτικές όπως κάρα που σέρνουν γαϊδούρια.

Φυσικά εμπόδια, όπως τα ερείπια κτηρίων ή υποδομών, και η απώλεια βοηθημάτων κινητικότητας, εμποδίζουν επίσης τα άτομα αυτά να φθάσουν σε νέα σημεία διανομής βοήθειας.

Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το ότι βοηθήματα όπως αναπηρικά αμαξίδια, περιπατητήρες, μπαστούνια, νάρθηκες και άλλα προσθετικά μέλη τα οποία οι ισραηλινές αρχές θεωρούν που συνιστούν «αντικείμενα διπλής χρήσης», δεν περιλαμβάνονται στις αποστολές βοήθειας.

Η Επιτροπή ανέφερε εξάλλου πως οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας είχαν δυσανάλογο αντίκτυπο στα ανάπηρα άτομα πολλά από τα οποία «μένουν χωρίς τρόφιμα, πόσιμο νερό ή εγκαταστάσεις υγιεινής, και εξαρτώνται από άλλους για την επιβίωσή τους».

Η Επιτροπή έκανε έκκληση για παράδοση «μαζικής ανθρωπιστικής βοήθειας στα ανάπηρα άτομα» που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, επιμένοντας στο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας των αναπήρων ώστε να αποφευχθούν «νέες βιαιότητες, προκαταλήψεις, θάνατοι και στέρηση δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τουλάχιστον 157.114 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, από τους οποίους τουλάχιστον το 25% κινδυνεύουν να υποστούν κάποιου είδους αναπηρία για όλη τους τη ζωή, από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τις 21 Αυγούστου του 2025.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
5
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5
Τραμπ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα
«Ελπίζουμε ότι Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» τονίζει ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου 9