Πολιτική

Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη: Ο καθαρισμός και η συντήρηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Αναλυτικά η τροπολογία

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συντήρηση, τη φροντίδα και την ανάδειξη του Μνημείου και του χώρου είτε με ίδια μέσα, είτε μέσω ανάθεσης σχετικών συμβάσεων»

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη 21 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία η προστασία για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ η συντήρηση και ο καθαρισμός περνάει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη σύσταση και οργάνωση της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο εισάγεται την Τρίτη 21 Οκτωβρίου στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Με την υπόψη τροπολογία εισάγονται απαγορεύσεις ως προς τη χρήση του χώρου μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, απέναντι από την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα (κατάληψη της επιφάνειας, αλλοίωση του χώρου κ.λπ.) και προσδιορίζονται οι ποινές (φυλάκιση και χρηματική) που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τις εν λόγω απαγορεύσεις.

Επίσης, ανατίθενται αρμοδιότητες στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη συντήρηση, τη φροντίδα και την ανάδειξη του μνημείου και στην Ελληνική Αστυνομία για την τήρηση της τάξης.

Αναλυτικά η τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Σύμφωνα με την τροπολογία το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει την συντήρηση, την φροντίδα και την ανάδειξη του Μνημείου και του χώρου, είτε με ίδια μέσα, είτε μέσω ανάθεσης σχετικών συμβάσεων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην τροπολογία

Προστασία της ακεραιότητας και της κατά προορισμό χρήσης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

1.Στον χώρο μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, Επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας έναντι της Πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα, με στοιχεία Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ, Α όπως επισημαίνεται στο διάγραμμα κλίμακας 1:500 του Παραρτήματος του παρόντος, ως Χώρο ιδιαίτερης ιστορικής και εθνικής σημασίας, και για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της κατά προορισμό χρήσης του Μνημείου απαγορεύονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος:

α)Η χρήση ή κατάληψη της επιφάνειας του χώρου για οποιονδήποτε σκοπό πέραν της επίσκεψης του Μνημείου και της ανάδειξης της σημασίας του,
β)η οποιαδήποτε αλλοίωση του χώρου,
γ)η πραγματοποίηση της οποιασδήποτε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης υπό την έννοια της περ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4703/2020 (Α’ 131), συμπεριλαμβανομένων και της αυθόρμητης και της έκτακτης υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης υπό την έννοια των περ. 4 και 5 του ανωτέρω άρθρου 2.

2.Όσοι παραβιάζουν την παρ. Ι τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους ή με χρηματική ποινή, εφόσον δεν τιμωρούνται βαρύτερα από άλλη διάταξη.

3.Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συντήρηση, τη φροντίδα και την ανάδειξη του Μνημείου και του χώρου της παρ. 1, είτε με ίδια μέσα, είτε μέσω ανάθεσης σχετικών συμβάσεων.

4.Για την τήρηση της δημόσιας τάξης, συμπεριλαμβανόμενης της Παραβίασης της παρ. 1, αρμόδια είναι η Ελληνική Αστυνομία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιάννης Λοβέρδος από το Περθ: «Η Αυστραλία αναγνωρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»
Ο Γιάννης Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε να αναγνωρίσει και να στηρίξει επίσημα την ανακήρυξη από την UNESCO της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας
Ο Γιάννης Λοβέρδος
Μαρινάκης για Άγνωστο Στρατιώτη: «Θα έπρεπε να είναι αυτονόητος ο σεβασμός και η προστασία του μνημείου» – Πυρά σε Ζωή Κωνσταντοπούλου και Χάρη Δούκα
Ο Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως προσπάθησε να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη
Παύλος Μαρινάκης 5