Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Euro 2020, Ιταλία – Αγγλία: Τελικός στο Wembley για τη μεγάλη ευρωπαϊκή κούπα

Euro 2020, Ιταλία – Αγγλία: Τελικός στο Wembley για τη μεγάλη ευρωπαϊκή κούπα
Reuters

Η μεγάλη στιγμή στο Euro 2020 έφτασε! “It’s coming home” ή… “It’s coming to Rome”; Αγγλία και Ιταλία κοντράρονται στον τελικό του Wembley, με σκοπό να “ανέβουν” στην κορυφή της Ευρώπης (11.07.2021 / 22:00 / Newsit.gr / ANT1).

Ήρθε η ώρα του μεγάλου τελικού του Euro 2020. Ιταλία και Αγγλία έφτασαν στο τέλος αυτής της… διαδρομής και επιθυμούν απόψε το βράδυ να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα στο Wembley.

Έπειτα από δύο «επικούς» ημιτελικούς στο «Wembley», το ιστορικό γήπεδο του Λονδίνου φιλοξενεί και τον μεγάλο τελικό, ο οποίος, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, θα έχει παρούσα την Αγγλία.

 

Η «σκουάντρα Ατζούρα» επιθυμεί να κατακτήσει το δεύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ιστορία της μετά το 1968, ενώ τα «τρία λιοντάρια» θα προσπαθήσουν να κρατήσουν το τρόπαιο στο «Wembley».

Από το θρίαμβό τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, στο παλιό «Wembley», τα «τρία λιοντάρια» είχαν αποτύχει να κερδίσουν σε πέντε εμφανίσεις τους σε ημιτελική φάση μεγάλης διοργάνωσης (στα Euro 1968 και 1996, στα Μουντιάλ 1990 και 2018 και στο Nations League 2019).

 

Οι Άγγλοι έχουν την ευκαιρία να βάλουν τέλος σε μία «κατάρα» που τους… κυνηγά 55 ολόκληρα χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο μοναδικός τίτλος σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έχει κατακτήσει η Ιταλία… χάνεται στο μακρινό 1968, όταν ήταν η «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης. Έκτοτε, οι «ατζούρι» ηττήθηκαν στους τελικούς του 2000 και του 2012, αν και στο πέρασμα των χρόνων κατάφεραν να στεφθούν παγκόσμιοι πρωταθλητές ακόμα δύο φορές, από τις τέσσερις συνολικά.

Η πορεία στο τουρνουά

Η Ιταλία τερμάτισε στην πρώτη θέση του Group A με 3/3 νίκες (3-0 τις Τουρκία και Ελβετία και 1-0 την Ουαλία). Στα νοκ-άουτ ξεπέρασε την Αυστρία στη διαδικασία της παράτασης (2-1, 0-0 κανονική διάρκεια). Ακολούθησε η νίκη επί του Βελγίου στα προημιτελικά (2-1) και ο αποκλεισμός της Ισπανίας στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 το ματς), στα ημιτελικά.

Η Αγγλία προκρίθηκε και εκείνη ως πρώτη του Group D (νίκησε 1-0 τις Κροατία και Τσεχία και έμεινε στο 0-0 με τη Σκωτία), έχοντας… χλωμή εικόνα. Στα νοκ-άουτ, η ομάδα του Σάουθγκεϊτ φόρτσαρε, αποκλείοντας κατά σειρά τις Γερμανία (2-0), Ουκρανία (0-4) και Δανία (2-1 στην παράταση, 1-1 η κανονική διάρκεια).

Πιθανές συνθέσεις

ΙΤΑΛΙΑ (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα – Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον – Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Βεράτι – Κιέζα, Ιμόμπιλε, Ινσίνιε.

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο – Φίλιπς, Ράις – Σάκα, Μάουντ, Στέρλινγκ – Κέιν.

Διαιτητής: Μπιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)

Βοηθοί: Σάντερ φαν Ρέκελ (Ολλανδία), Έρβιν Τσάινστρα (Ολλανδία)

4ος Διαιτητής: Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε (Ισπανία)

Video Assistant Referee: Μπάστιαν Ντάνκερτ (Γερμανία)

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις