Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Έναρξη Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων 2022 στη «σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία

Έναρξη Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων 2022 στη «σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία
ΦΩΤΟ Reuters

Με το μυαλό στον πόλεμο στην Ουκρανία που μαίνεται ξεκινούν σήμερα (4/3) οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο, χωρίς τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών.

Η τελετή έναρξης των 13ων Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων είναι προγραμματισμένη σήμερα στο Πεκίνο. Η διοργάνωση θα διαρκέσει από 4 έως 13 Μαρτίου, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επισκιάζει βέβαια τη διεξαγωγή τους.

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλέστηκαν αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο. μάλιστα ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Αλλαγή δεδομένων υπήρξες πάντως και σχετικά με την συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες την τελευταία στιγμή. Οπως ανακοίνωσε σχετικά, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), οι αθλητές και οι αθλήτριες που προέρχονται από την Ρωσία και την Λευκορωσία, δεν θα λάβουν μέρος στην κορυφαία διοργάνωση, αν και αρχικά είχε δοθεί το «πράσινο φως» να συμμετάσχουν ως ανεξάρτητοι, σε δεύτερο χρόνο η IPC δικαιολόγησε αυτήν την ανατροπή, με την επισήμανση ότι «ομάδες και αθλητές απειλούν τώρα να μην συμμετάσχουν, διακυβεύοντας τις πιθανότητες επιτυχίας των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022. Η κατάσταση στο χωριό των αθλητών επιδεινώνεται και η εγγύηση της ασφάλειάς τους έχει καταστεί αδύνατη».

Όσον αφορά την Ελλάδα θα έχει δύο συμμετοχές στη διοργάνωση. Πρόκειται για την 21χρονη Εύα Νίκου, αθλήτρια στο Αλπικό Σκι, μαζί με τον συνοδό αθλητή – οδηγό Δημήτρη Προφέντζα και τον 34χρονο αθλητή Κωνσταντίνο Πετράκη στη Χιονοσανίδα.

Τα αθλήματα στα οποία θα διαγωνιστούν οι αθλητές

Αλπική χιονοδρομία (30 – 15 ανδρικά και 15 γυναικεία)
Βορινή χιονοδρομία (περιλαμβάνει Δίαθλο και Χιονοδρομία αντοχής) (38 – 18 ανδρικά και 18 γυναικεία και 2 μικτά)
Χόκεϊ επί πάγου με έλκηθρο (1)
Χιονοσανίδα (Σνόουμπορντ) (8)
Κέρλινγκ σε αναπηρικό αμαξίδιο (1)

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις